Misstänkt mordförsök på Hu Jintao 2006 plötsligt sökbart på internet
Nationella folkkongressen i Peking den 14 mars 2004. Jiang Zemin (stående, till vänster) ska enligt uppgift ha försökt låta mörda Hu Jintao 2006. (Getty Images)


Runt klockan 7 på morgonen den 1 maj hittade en kinesisk bloggare material på Baidu.com om mordförsöket på Kinas ledare Hu Jintao 2006. Baidu är den största sökmotorn i Kina. NTD Television kunde bekräfta att när man på Baidu använde söktermer relaterade till det misstänkta mordförsöket på Gula havet och den misstänkte kommendörkaptenen Zhang Dingfa, fick länkar till flera sajter, som i vissa fall gav relativt detaljerad information om händelsen. NTD fann även att ”Attentatet mot Hu” inte censurerades på Sinas populära mikroblogg Weibo.com.

Händelsen ska ha gått till så här, enligt Hongkongbaserade Trend Magazine: I maj 2006 besökte Hu i hemlighet en flottbas i Qingdao i Shandongprovinsen. Han gick ombord på den mest avancerade jagaren för att inspektera flottorna på Gula havet. Plötsligt öppnades det eld mot jagaren från två flottor samtidigt. Jagaren vände omedelbart om och flydde från området i full hastighet.

Tydligen var inga skepp snabba nog att hinna ikapp jagaren. Efter att den nått ett säkert område, återvände Hu oskadd till basen i Qingdao, varifrån han flög direkt till Yunnanprovinsen. En vecka senare, efter en säkerhetskontroll, ska han ha återvänt till Peking.

Där incidenten har kunnat diskuteras på internet har den ofta förståtts som ett mordförsök, planerat och iscensatt av den förre kinesiske regimledaren Jiang Zemin.

Många kinesiska bloggare har börjat diskutera incidenten och menar att Baidu kan ha tagit bort censuren på söktermerna kring mordförsöket som ett tecken på att kommunistpartiets kärna nu planerar en uppgörelsens dag för Jiangs fraktion.

Enligt artikeln i Trend Magazine var det Jiang som planerade mordförsöket tillsammans med sin allierade Zeng Qinghong, en mäktig medlem av politbyråns ständiga utskott. Enligt teorin ville de eliminera Hu så att Zeng skulle kunna bli nästa generalsekreterare för partiet och landets ledare. Då skulle Jiangs fraktion ha behållit kontrollen.

Hu slog tillbaka hårt efter mordförsöket. Först slog han ner på den förre partichefen i Shanghai och tillika politbyråmedlemmen Chen Liangyu för dennes inblandning i korruption. Hu eliminerade även många medlemmar av Jiangs grupp och försökte minska Jiangs makt över militären.

Dåvarande biträdande kommendörkaptenen Wang Shouye dömdes till döden, men benådades eftersom han angav sin kumpan, Jia Ting’an, en viktig person i Jiangs krets vid den tiden.

Analytiker menar att Hu kan ha låtit Wang leva för att kunna låta honom vittna mot Jiang i framtiden. Zhang Dingfa, Jiangs hejduk, som även då var kommendörkapten och den som utförde mordförsöket, dog strax därefter, enligt uppgift av sjukdom. Nyheten om hans död sopades mer eller mindre under mattan. Varken Xinhua eller Liberation Army Daily, partiets respektive militärens språkrör, rapporterade om den.

”Zhang Dingfa” och ”Chen Liangyu” blev censurerade söktermer på Baidu. Senare utreddes och avsattes Chen Liangyu tillsammans med Liu Zhihua, dåvarande vice borgmästare i Peking, och Du Shicheng, dåvarande partichefen i Qingdao. Huang Ju, som var medlem av politbyråns ständiga utskott, dog i cancer, och Jia Qinglin, en annan medlem av utskottet, drabbades av mängder av skandaler.

Artikel på engelska

 

Klicka på länken Kinas regim i kris där vi samlat artiklarna om turerna kring den pågående maktkampen i Kinas kommunistregim. Vi vill hjälpa läsarna att sätta sig in i sammanhangen och förstå vad som pågår i Kina.