Misstankar fick biljättar att rasa
Aktieplacerarna är oroliga för att franska Renualt ska vara inblandat i en skandal. (Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT)


Bilbranschen skakas av nya, misstänkta skandaler. Renault rasade på börsen sedan polis gjort räder mot flera av bolagets fabriker. Samtidigt anklagas Fiat Chrysler för att ha försökt blåsa upp försäljningssiffrorna i USA.

Artikeln från AFP vid lunchtid sände en chockvåg genom de europeiska börserna: Franska fackförbund uppgav för nyhetsbyrån att polis i förra veckan slog till mot flera av biltillverkaren Renaults anläggningar, och att misstankarna tycks handla om avgasfusk i stil med det som tyska Volkswagen har ägnat sig åt. Flera chefer ska ha fått sina datorer beslagtagna.

– En katastrof, sade en Parisbaserad analytiker till AFP om nyheten.

Uppgifterna fick inledningsvis Renaults aktie att falla med över 20 procent, och den drog med sig en rad branschkollegor i både Frankrike och Tyskland i fallet. Ett par timmar senare hade kursraset för Renault mildrats till cirka nio procent.

FAKTA: VW-skandalen
Skandalen runt Volkswagen uppdagades när USA:s miljömyndighet upptäckte att bolaget manipulerat mjukvaran i ett flertal bilmodeller så att de skulle uppvisa bättre resultat i utsläppstester.
Volkswagen har uppgett att över elva miljoner bilar har utrustats med mjukvara som manipulerar utsläppsdata av kväveoxid från dieselmotorer av typen EA189.
5,1 miljoner av de berörda bilarna är av märket Volkswagen, 2,1 miljoner Audi, 1,2 miljoner Skoda, 700 000 Seat och 1,8 miljoner nyttofordon, som minibussar och lätta lastbilar.
I Sverige handlar det om 224 746 bilar.
Häromveckan kom beskedet att Volkswagen kan tvingas köpa tillbaka 115 000 bilar i USA.
Globalt föll Volkswagens försäljning 2015 för första gången sedan 2002, uppger AFP. Sverige var ett av få undantag. Här steg försäljningen.

Renault bekräftar

Renault bemötte till en början uppgifterna med tystnad. Men så småningom gick bolaget ut och bekräftade att polis har besökt olika fabriker. Än så länge har dock inget fusk med utsläppsnivåerna upptäckts, enligt Renault, som säger sig samarbeta med de berörda myndigheterna.

Biltillverkaren uppgav förra månaden att bolaget ska investera 50 miljoner euro för att få de verkliga utsläppen från dess bilar att motsvara de nivåer som uppmäts under kontrollerade tester, enligt AFP.

I Sverige sålde Renault förra året knappt 16 000 bilar, inklusive märket Dacia som ingår i Renaultkoncernen, enligt branschorganisationen Bil Swedens statistik över nyregistreringar. Det kan jämföras med drygt 90 000 registreringar för Volkswagen och drygt 70 000 för Volvo.

Fusk med statistik?

Ungefär samtidigt som uppgifterna om misstankarna mot Renault kom ut så briserade en annan, misstänkt skandal i branschen: Nyhetssajten Automotive News rapporterar att bilhandlare i USA har lämnat in en stämning mot italiensk-amerikanska Fiat Chrysler. I stämningen anklagas tillverkaren för att ha försökt blåsa upp försäljningssiffrorna i USA, genom att försöka muta vissa handlare.

Även i Fiats fall ledde uppgifterna till ett kursras. På eftermiddagen hade aktien backat med över åtta procent på börsen i Milano. Fiat har inte kommenterat saken.