Misshandeln på ungdomsanstalter ohejdad, säger expert
Misshandeln på ungdomsanstalter: James Bell, grundare av och styrelsemedlem i Burns Institute for Juvenile Justice and Fairness (ung Burns institut för ungdomsrätt och rättvisa), skrev om misshandeln som inspärrade ungdomar får genomgå. (Foto: Florencia Garcia/Med tillstånd av the Burns Institute)


En ny rapport som avslöjat chockerande statistik över misshandel i ungdomsrättssystemet, ger vatten på kvarnen för unga förespråkare som tidigare varit kritiska mot misslyckade institutioner.

Rapporten från rättsstatistikverket i USA, säger att ungefär 12% av ungdomarna på anstalter där fallit offer för sexualbrott. 

-Jag tror inte folk är medvetna om det här, precis som de är omedvetna om rättsadministrationen överlag, de tror det gäller dåliga människor, så´na som inte är som dem, säger James Bell, grundare av och styrelsemedlem i Burns Institute for Juvenile Justice and Fairness.

Rapporten uppdagar att inspärrade barn i USA berättat om hur folk ur personalen påtvingat dem sexuell kontakt. Enligt rapporten är kvinnliga vakter lika skyldiga till att utnyttja unga fångar som manliga vakter.

Bell säger att de flesta kanske får trafikböter, och att frågan om förhållandena i fängelserna oftast inte ens kommer upp. 

I en blogg för nättidningen the Huffington Post den 13:e januari i år skrev Bell att de flesta människor har en sådan mentalitet där de anser att dåliga människor ingenting har med dem att göra. 

-Vilket som helst av de här barnen kunde ha varit ditt, i ett tragiskt grepp av ödet.

Han pratar inte om riktigt farliga brottslingar, utan om icke våldsamma lagförbrytare.

Ungdomar på anstalter lider också ofta av näringsbrist, brist på hygienartiklar, och av att inte få någon utbildning samt rejält sämre möjligheter i livet efter sin frisläppning, skriver Bell. Han tillägger att det finns oproportionerligt många unga, färgade människor inspärrade för icke-våldsbrott. Detta gäller också för vuxna.

Enligt Bell, tar lagstiftarna i med hårdhandskarna mot brottsligheten genom att stapla påföljder för sådant som redan är olagligt. I alla stater i USA är vadhelst en 13-18-åring kan göra för att skada någon annan redan emot lagen. 

– De här barnen kunde ha varit dina, menar James Bell, grundare av och styrelsemedlem i Burns Institute for Juvenile Justice and Fairness.

Men varje år börjar lagstiftarna förhandlingarna och säger att de ska bli hårdare mot brott och utlovar säkerhet för folket. Det som är olagligt att göra när man är 11, blir nu olagligt när man är 9. Om straffet tidigare varit på två år, blir det nu på fyra år. Nolltolerans, det vill säga inget spelrum alls, tillämpas ibland.

Bell säger att inga av de här åtgärderna gör något för att öka den allmänna säkerheten och att det är långt mycket dyrare att hålla en tonåring inspärrad på en anstalt med hög säkerhet än att tillhandahålla preventiv rådgivning eller rehabiliteringsservice.

-Jag vet inte om länen och staterna har råd med den här dumheten, säger Bell. Han hoppas att de orimliga fängelsekostnaderna i dessa tuffa ekonomiska tider får folk att ställa frågor.

-Jag tror på demokrati och demokratiska principer. Först när folk engagerar sig kan de vinna. 

I vissa stater tillämpar man det han talar om och får bra resultat, säger han. I ena änden har vi Missouri som skickar barnen på behandlingar, utan bestraffning. I andra änden har vi Santa Cruz i Kalifornien som ingriper innan de unga spärras in.

Bell pekar på att vissa postnummer fyller upp anstalterna och en del skolor ingår direkt i anstalter vilka han kallar ”skola-till-fängelse-pipeline”. Invånare i de här skolområdena kan gå till sina representanter och kräva en förbättring av behandlingen för de unga. Han säger att i många stadsdelar har medborgarna krävt att rättvis finansiering knyts till mätbara förbättringar på en kort tidsskala. 

-Folk tar sig en andra titt, säger Bell, som tillägger att mer upplysta handlingsplaner är under utveckling.

Ungdomsrättssystem kan reservera det mesta av sina straffresurser på dem som verkligen behöver vara åtskiljda från samhället och arbeta för att rehabilitera majoriteten av ungdomsbrottslingarna.

Översatt från engelska:
http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28664/