Minst 50 dödade i attentat i Irak
IRAK, Hilla: En irakisk kvinna sörjer sina anhöriga vid platsen där en självmordsbombare sprängde sin bil i Bab al-Husseins område i centrum av staden Hilla, söder om Bagdad. 22 arbetare dödades och 44 skadades, sade polisen och läkare den 19 november 2006. I en annan attack på arbetare dödades åtta lantbruksarbetare i en minibus i en stad nordost om Bagdad sade polisen. (AFP PHOTO/MOHAMMED SAWAF)


Minst 50 personer dödades i olika attentat i Irak i dag, däribland en självmordsbomb som dödade minst 22 personer i staden Hilla söder om Bagdad. På eftermiddagen rövades vice hälsovårdsministern bort från sitt hem.

Attentatet i shiamuslimska staden Hilla genomfördes mot en grupp daglönare som väntade på arbete tidigt på söndagen.

Enligt ett ögonvittne uppträdde självmordsbombaren som en uppdragsgivare på jakt efter arbetskraft.

– Han kom till området och frågade efter arbetare, och när folk samlades runt hans bil, sprängde han sig, sade den 25-årige Haider Ali.

Varför attackerar de fattiga människor? Vad får de ut av att döda fattiga? Det här är ett verk av takfiris, sade ett annat vittne, Qaiz Mohammed och syftade på islamiska extremister.

Enligt polisen skadades dessutom minst 44 människor i attacken.

Hilla, tio mil söder om Bagdad, är en shiamuslimsk stad som har drabbats av många självmordsbombningar och andra attentat.

Söndagen blev en blodig dag även i övriga Irak. Åtta jordbruksarbetare dödades i ett överfall av beväpnade män i närheten av staden Baquba. I huvudstaden Bagdad exploderade fyra bilbomber tätt efter varandra i den huvudsakligen shiadominerade stadsdelen al-Mashtel och dödade tio människor.

I den nordliga staden al-Hawijah dödades tre barn när en försåtsminerad leksak exploderade.

Ytterligare ett tiotal människor dödades i attentat på andra platser.

På eftermiddagen rövades vice hälsovårdsminister Ammar al-Saffar bort från sitt hem av beväpnade män klädda i arméns kamouflageuniformer, sade grannar och en politisk rådgivare.

Ministern är medlem av premiärminister Nuri al-Malikis shiitiska parti Dawa.

De shiadominerade delarna av Irak är ofta under attack från sunnitiska grupper som försöker störta den shiadominerade regeringen och få de USA-ledda styrkorna att lämna landet.