Minst 50 döda i kraftiga explosioner i Kina
En hög eldsflamma nära en skadad byggnad vid explosionsplatsen i Tianjin 13 augusti 2015. Foto: STR/AFP/ Getty Images)


Minst 50 människor uppges ha dött, 36 saknas och 700 ska ha skadats till följd av två kraftiga explosioner som inträffade vid midnatt, kinesisk tid, i hamnstaden Tianjin i Kina, rapporterar kinesiska medier.

En video som cirkulerar på sociala medier visar hur ett enormt eldklot lyser upp natthimlen.

Tolv brandmän ska ha dött i explosionen som inträffade i ett lager som förvarar kemiska produkter, skriver South China Morning Post. Utöver detta saknas 36 brandmän.

”Plötsligt slog det upp ett stort, intensivt rött ljus och en mycket ljudlig smäll hördes. Tio sekunder senare följde en stor tryckvåg”, skriver DN.se, som hänvisar till en person som citeras av South China Morning Post (SCMP).

Explosionens tryckvågor kändes flera kilometer från platsen. Kinas jordbävningscenter jämförde den första explosionen med en detonation på tre ton trotyl, den andra med 21 ton, uppger SCMP.

På mikrobloggen Weibo beskriver folk, som bor i närheten där explosionen inträffade, hur dörrarna lossnade, fönsterrutorna krossades och att elen slogs ut på de högsta våningarna.

Brandmän tror att de kommer att ha branden under kontroll under kvällen, uppger kinesisk media.

Liknande olyckor har tidigare inträffat i Kina och den främsta orsaken beror på säkerhetsproblem. I juli omkom 15 människor i explosion i ett lager för fyrverkeripjäser i Hebeiprovinsen, och i augusti förra året dog 71 personer i en explosion i en bildelsfabrik i Kunshan, nära Shanghai, skriver SvD.se