Minst 49 döda i flygkrasch
Räddningsarbetare försöker släcka lågorna på en Boeing Garuda 737-400 jet på Yogyakarta flygplats, den 7 Mars 2007. Många passagerare och besättningsmedlemmar kunde inte ta sig ur planet som började brinna vid landning och omkom. På planet fanns flera australiska diplomater och journalister. (Foto: AFP/Tarko Sudiarno)


En flygkrasch i den indonesiska provinshuvudstaden Yogyakarta på ön Java har krävt minst 49 dödsoffer och många har skadats svårt, enligt regeringen.

Planet med 133 passagerare och sju besättningsmedlemmar exploderade vid landningen i natt.

Minst 76 människor överlevde kraschen, uppgav kommunikationsministern Hatta Rajasa för tv-stationen Metro.

Flygbolaget Garuda Airlines uppgav senare att antalet döda var 22, varav 21 passagerare och en besättningsmedlem.

Sjukhus i staden rapporterade att de fått in minst 50 skadade människor.

Bland passagerarna var australiska diplomater och minst fem journalister, uppgav tv-bolaget Sky. Journalisterna hade kommit till Indonesien i samband med australiska utrikesministern Alexander Downers besök i landet.

Downer själv var inte ombord på planet, meddelade australiska regeringstjänstemän.

Minst två japaner fanns också bland passagerarna.

Kunde inte ta sig ur

Många passagerare och besättningsmedlemmar kunde inte ta sig ur planet utan omkom, rapporterade nyhetsbyrån Antara.

-Jag såg döda i cockpiten och många svårt brända kroppar vid planets utgång, sade chefstjänstemannen vid flygplatsen Yos Bintoro till den lokala radiostationen Elshinta.

-Jag vet inte om de döda var piloten och andrepiloten.

Minst fyra döda människor hade bärgats ur det utbrända Boeing 737-planet på onsdagsmorgonen, uppgav en ögonvittne för Reuters.

Planet som tillhör statliga flygbolaget Garuda exploderade och övertändes vid landningen klockan sju lokal tid på onsdagsmorgonen, två svensk tid.

-Eldsvådan började i noshjulet när planet tog mark, sade en passagerare till en lokal radiostation.

-Planet fattade eld, kanade av rullbanan och sedan exploderade det, sade tjänstemannen i Jongyakartas provinsregering Bambang Susanto som bekräftade att människor förts till sjukhus.

Vaknade och räddad sig

En överlevande passagerare, ordföranden Din Syamsuddin i den muslimska rörelsen Muhammadiyah, berättade att han väckts av kraschen och skriken från människor i planet.

-Det var mörkt och rök överallt, berättade Syamsuddin.

-Jag satt nära nödutgången och någon ledde mig rätt.

En kvinna berättade att hon var passagerare på planet och att hon lyckades ta sig ut. Flera andra passagerare var ombord men hon sade att hon inte visste om de lyckades rädda sig.

Planet kom från Indonesiens huvudstad Jakarta, uppgav nyhetssajten Detikcom.

Flera katastrofer

Flera katastrofer inom transportsektorn har drabbat Indonesien de senaste månaderna, bland annat när ett Boeing 737-plan från Adam Air försvann med över hundra människor ombord i januari. Förra veckan nödlandade ett annat 737-plan från ett lokalt bolag. I december i fjol drunknade hundratals människor när en färja sjönk. President Susilo Bamban Yudhoyono har tillsatt en grupp med uppgift av utvärdera de många olyckorna och förbättra säkerheten hos landets kommunikationer.