Minst 15 uigurer döda i "antiterroroperation" i Xinjiang
En antiterrorstyrka med säkerhetspoliser och beväpnad polis deltar i antiterrorövningar i Hami, i Xinjiangregionen, 2 juli 2013. Minst 25 uigurer dödades i en "antiterrorist"-insats den 20 augusti i Kashgar-prefekturen. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


28 etniska uigurer omringades och besköts av kinesisk polis i vad som beskrivits som en ”antiterrorist”-insats. Minst 15 ska ha dödats. Myndigheterna hävdar att gruppen ”ägnade sig åt illegala religiösa aktiviteter och terroristövningar”. Denna ”antiterroroperation” inträffade i Xinjiangprovinsen i nordvästra Kina den 20 augusti, enligt vad Batur Osman, polischef i Yilkiqis bydistrikt berättade för Radio Free Asia (RFA).

Gruppen hade samlats i ett ökenområde nära bydistriktet, som ligger i Kashgar-prefekturen och den ”utplånades fullständigt och framgångsrikt” enligt Osman.

Osman ville inte uppge antalet offer, men en polisassistent på Yilkiqis polisstation, som bara identifierades som Alimjan, sade till RFA att de dödade var minst 15 uigurer och en hankinesisk polis.

Polisen hävdar alltså att gruppen tränade för terroristverksamhet, men lokalinvånarna ger en annan version. En anonym invånare i Yilkiqi sade att gruppen hade samlats för att be.

”När de samlades i öknen och bad tillsammans blev de omringade och beskjutna. Det var 26 personer där, och alla dödades. I stället för att bära in kropparna till byn begravde polisen dem i öknen, med hjälp av en bulldozer”, sade han till RFA.

Xinjiangprovinsen är en orolig region i Kina. Där bor den etniska gruppen uigurer, som är ett turkfolk och muslimer. Diskriminering mot uigurer och andra minoriteter, såväl som ökad inflyttning av hankineser (majoritetsfolket i Kina) har resulterat i en trend av våldsamma incidenter. Kommunistregimen skyller vanligen detta på muslimska terrorister inom minoritetsbefolkningen, men människorättsgrupper menar att myndigheterna ofta överdriver hotet för att skyla över en politik som leder till oroligheter eller för att rättfärdiga våldsutövning mot de etniska minoriteterna.

I Kina tillåts bara statligt kontrollerade religioner. Oberoende grupper och rörelser, som kristna huskyrkor och Falun Gong-utövare förföljs.

Enligt Asia News sade en annan lokalinvånare som också ville vara anonym: ”Vi träffades i ett ökenområde, men bara för att be utan att behöva stå till svars för myndigheterna. Religion kontrolleras allt mer, och många av oss vill inte behöva rapportera till regeringen även det som vi säger till Gud.”

Översatt från engelska