Minst 10 000 döda i orkanens spår
Invånare bär ut möbler som de tagit från ett hotel i Palo på Leyte den 10 november. Laglösheten breder ut sig efter tyfonens härjningar som kan vara landets värsta någonsin. (Foto:Noel Celis / AFP)


Minst 10 000 människor uppges ha dött när orkanen Haiyan drog in över öarna i Filippinerna. Dödssiffrorna är ännu så länge väldigt osäkra och i ett av de värst drabbade områdena, staden Tacloban i provinsen Leyte, befarar man att 10 000 personer har omkommit.

Staden som har 200 000 invånare blev i princip jämnad med marken när orkanen drog in med förödande kraft. Mellan 70 och 80 procent av landytan i Leyteprovinsen blev förstörd, uppger den lokala polischefen Elmer Soria, enligt SVT.

Anna Lindenfors, landschef för Rädda barnen sade till TT att man förväntar sig att dödssiffrorna kommer att öka. Filippinska myndigheter uppgav på söndagsmorgonen att fyra och en halvmiljon människor är drabbade av orkanen på något sätt.

Enligt SVT:s meteorolog Per Stenborg är det här den värsta orkan som drabbat Filippinerna. Haiyan drog in över land med en vindstyrka på 87 meter per sekund vilket är den kraftigaste orkanen som förekommit någonsin.

Det finns inget rent vatten, ingen elektricitet och väldigt lite mat. Räddningsarbetare gör vad de kan för att få fram mat och vatten till de nödställda människorna men förstörda kommunikationer försvårar arbetet. Vittnen berättar att människor plundrar affärer och tar allt de kommer över. Även TV-apparater och liknande som de kan använda för att byta till sig förnödenheter senare.

”De plundrar köpcenter och stormarknader. De tar allt som de senare kan sälja för mat”, sade John Lim, lokal tjänsteman, enligt BBC.

”Vi har inte tillräckligt med arbetskraft. Vi har 2 000 anställda men bara 100 har kommit. Alla tar hand om sina familjer”, sade han.

”Tacloban är helt förstört. En del håller på att förlora förståndet av hunger och att ha förlorat sina familjer. Folk blir våldsamma, de plundrar köpcenter och affärer för att få tag i mat, ris och mjölk… jag är rädd för att om en vecka kommer folk att börja döda av hunger”, berättade gymnasieläraren Andrew Pomeda för nyhetsbyrån AFP.


Taclobans kustområde på ön Leyte, Filippinerna, den 10 november 2013. Husen utraderades efter att en kraftfull tyfon härjat där, över 10 000 människor beräknas inte ha överlevt katastrofen. (Foto: Ted Aljibe / AFP)

Taclobans kustområde på ön Leyte, Filippinerna, den 10 november 2013. Husen utraderades efter att en kraftfull tyfon härjat där, över 10 000 människor beräknas inte ha överlevt katastrofen. (Foto: Ted Aljibe / AFP)

Förödelsen i Tacloban är fruktansvärd och vittnen på plats berättar om kroppar utspridda på gatorna, inuti byggnader och uppe i träd.

”Förödelsen är… Jag saknar ord. Det är fasansfullt. Det är en stor mänsklig tragedi”, sade landets inrikesminister Mar Roxas, enligt SVT.

Även ön Samar är svårt drabbad och minst 300 människor har dött och 2 000 saknas fortfarande.

Det finns endast ett fungerande sjukhus i Tacloban och de kan inte ta emot fler skadade, berättar en läkare för CNN.

Svenska Läkare utan gränser har ett akutteam på plats i staden Cebu och står beredda att skicka ett plan med 200 ton medicinska förnödenheter. Problemet för alla hjälp- och räddningsaktioner är svårigheten att ta sig fram till de drabbade områdena. Vägarna är skadade och det ligger bråte överallt.

Röda Korsets katastrofsamordnare Andreas Von Weissenberg har talat med SVT och han bekräftar bilden som målats upp av skadorna efter orkanen.

– När vi ser bilderna från de drabbade områdena så är det första vi kommer att tänka på tsunamin 2004, sade han.

Det filippinska folket behöver förutom mat och förnödenheter, hjälp att hantera tragedin som drabbat dem. Många har förlorat hela eller delar av sin familj. Marie Mörth, humanitär chef på Rädda Barnen sade till SVT Nyheter att man är orolig för följderna av katastrofen.

”Vi ser i sådana här situationer att barn ibland tappar kontakten med sina familjer. Då är de extremt utsatta för olika typer av övergrepp”, sade hon.

FN:s samordningskontor för katastrofhjälp har tackat ja till MSB:s (Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap) erbjudande att delta vid hjälpinsatserna, men det kommer tidigast igång i morgon, måndag.

USA:s försvarsminister Chuck Hagel sade att USA kan leverera helikoptrar, flygplan, sök- och räddningsutrustning på begäran.

EU-kommissionen frigjorde tre miljoner euro ur krisfonder och skickar ett team med humanitära experter.

UK Rapid Response Facility kan hjälpa till med fem miljoner pund i bistånd och skicka nödutrustning för 600 000 pund. Ett team med fyra experter är redan i katastrofområdet.

FN tillhandahåller tält, mat och förnödenheter, skriver BBC.

Medan människorna i Filippinerna kämpar för sina liv rapporterar kinesiska medier att monsterorkanen dragit in över den kinesiska turistön Hainan på söndag eftermiddag/kväll.

Enligt SVT:s meteorolog Per Stenborg är vindarna ungefär hälften så kraftiga nu mot när de slog till mot provinsen Leyan.