Miljonvite för byggföretag på Kinaanläggning


Länsrätten dömer Latep AB att betala 1,1 miljoner kronor i böter för brott mot ett förbud utfärdat av Arbetsmiljöverket, rapporterar Dagens Industri. Latep AB ansvarar för bygget av det kinesiska centret Dragon Gate i Älvkarleby.

I augusti 2006 upptäckte Arbetsmiljöverket att en obesiktigad hiss användes av de kinesiska byggarbetarna. Hissen belades då med användningsförbud och ett vite på 100 000 kronor. Man påpekade också andra brister i säkerheten för de kinesiska arbetarna.

Återbesök gjordes på arbetsplatsen i september. Då var säkerhetsbristerna inte åtgärdade och bygget stoppades. Men historien är inte slut där. I oktober lyckades Arbetarbladet ta en bild när hissen användes, något som Arbetsmiljöverkets inspektör Lars Nordström inte blev glad åt.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är ett myndighetstrots utan like och frågan är om det inte är kriminellt, sade han till Arbetarbladet.

Arbetsmiljöverket beslutade efter det att begära in vite av företaget. Länsrätten fick till uppgift att driva in beloppet. Företaget Latep AB svarade att det inte var det som var byggherre utan att ett av dess dotterbolag var det. Länsrätten går dock på Arbetsmiljöverkets linje och har därför utdömt vitet på sammanlagt 1,1 miljoner kronor