Militärkuppen i Mali fördöms
En TV-bild från den 22 mars 2012, visar en grupp soldater som utropar utegångsförbud i Bamako från och med den 22 mars efter en militärkupp. (Foto: Issouf Sanogo /AFP/Getty Images)


Militärkuppen i Mali har väckt ilska hos FN och andra makthavare världen över. Vissa länder har beslutat att avbryta sitt bistånd till det västafrikanska landet.

En liten skara soldater inledde en attack mot presidentpalatset vilket tvingade president Amadou Toumani Touré att fly. I ett TV-sänt tal på torsdagen, sade soldaterna att de tagit över eftersom Touré inte var kompetent att hantera Tuaregrebellerna i norra delen av landet.

Medlemmar i FN:s säkerhetsråd, sade i ett uttalande, att de ”kraftigt fördömer de maliska soldaternas väpnade maktövertagande från den demokratiskt valda regeringen i Mali”.

Efter att soldaterna meddelat att de upplöser landets författning, stänger gränserna och tar över huvudstaden krävde säkerhetsrådet ”frisläppande av alla fängslade maliska tjänstemän” samt ”ett omedelbart återställande av konstitutionellt styre och den demokratiskt valda regeringen”.

Afrikanska unionen sade också att de ”starkt fördömer” kuppen och skickade en delegation, tillsammans med det västafrikanska ekonomiska blocket, till Mali ”för att bevara den konstitutionella ordningen”, enligt ett uttalande.

Ledaren för kuppen, kapten Amadou Sanogo, berättade för BBC i en intervju på fredagen att han inte kommer att stanna vid makten, han vill bara se till att Malis armé tar upp kampen mot tuaregrebellerna i norr.

”Vi är inte här för att konfiskera någon makt, utan vi är här för att få tillgång till en armé och säkerhetsstyrkor som kan upprätthålla den nationella säkerheten”, sade Sanogo i intervjun.

Han tillade att Malis armé var dåligt förberedd på grund av ”brist på utrustning, brist på utbildning och våra kamrater dör hela tiden”.

– Så snart detta har rättats till, inom en snar framtid, kommer jag att kunna säga: ”Ok, gå till val. Jag lovar”, sade Sanogo.

Tuaregerna, som har förvärvat vapen som lämnats kvar efter inbördeskriget i Libyen har gjort flera attacker mot Mali för att försöka lägga beslag på ett område för att bilda ett självständigt land. Tusentals människor har fördrivits under attackerna. Tuaregerna har sagt att de känner sig diskriminerade i landet.

Enligt en rapport från AP, tog tuaregerna över en stad i norra Mali på fredagen och sägs marschera mot ytterligare tre städer.

Tuaregernas överste, Dilal ag Alsherif, berättade för AP att Malis armé var i ett tillstånd av oordning efter kuppen, vilket ger hans styrkor stora möjligheter att ta kontroll över delar av landets territorium. Han sade att soldater har deserterat i flera av städerna som tuaregerna har för avsikt att ta över.

Alsherif sade i intervjun att hans styrkor är ”mycket nära Kidal, man kan säga att jag nästan är i Kidal,” staden som står på tur för rebellerna.

Omkring 800 tuaregkrigare var anlitade av Libyens ledare Moammar Gadaffi under landets inbördeskrig och enligt det globala underrättelseföretaget Stratfor, har de tagit med sig vapen tillbaka. De har också anklagats för narkotikasmuggling, människohandel och misstänks ha band till al-Qaida i islamiska Maghreb.

Översatt från engelska.