Mikrobloggar är ett hot mot Kinas nationella säkerhet enligt officiell rapport
Mikrobloggen Sina Weibo.(Skärmdump från Weibo.com)


Mikrobloggar har blivit något som de kinesiska myndigheterna börjat bekymra sig över. Detta har lett till ännu strängare internetkontroll enligt en rapport från en officiell kinesisk tankesmedja.

Rapporten, ”Utvecklingen av Kinas nya medier 2011” släpptes av den kinesiska samhällsvetenskapsakademin (CASS) i Peking den 12 juli. I den beskrivs att kinesiska internetanvändare hittat pålitlig teknologi för att kringgå den statliga brandväggen som censurerar internet i Kina.

Southern Daily gav mer detaljer ur rapporten den 13 juli och konstaterade att Kina nu är det land som har flest internetanvändare och personer med mobilabbonemang i världen, 450 miljoner respektive 900 miljoner. Man har även det största antalet användare av mikrobloggar.

I slutet av 2010 fanns 1,91 miljoner inhemska hemsidor i Kina. Antalet mikrobloggar, som kallas ”Weibo” på kinesiska, ökade dramatiskt från 17 i början på 2010 till 88 i slutet av året.

Ett ökat antal kinesiska internetanvändare skickar nu meddelanden till mikrobloggar från sina mobiltelefoner.  Mikrobloggar har utvecklats till en plattform för att exponera sociala orättvisor, korruption och skandaler med statliga tjänstemän.

Talesmän för CASS sade vid en presskonferens att mikrobloggar har mycket ”falsk” information som sedan blint kopieras till andra medier, vilket leder till negativa konsekvenser för nationell säkerhet och påskyndar genomförandet av nya regler.

Liu Ruiseng från CASS
varnade att fenomenet med att politisera mikrobloggarna inte får underskattas.

Liu tog upp Googles utträde från Kina 2010 som ett exempel och hävdade att det var en konspiration mellan Google och den amerikanska regeringen.

Yin Yungong, chef för journalisminstitutet på CASS varnade för att ny media som mikrobloggar har påverkat samhället och politiken.

– Jasminrevolutionen, som spridits över Nordafrika och Mellanöstern från slutet av förra året, har också kallats ”twitterrevolutionen” av västerländsk media. Sådana händelser visar att nya medier har börjat påverka politiska och militära områden, sade Yin.

CASS-experter på presskonferensen sade att internetanvändare som tar sig runt brandväggen sätter den nationella säkerheten på spel. Deras rekommendation var att myndigheterna kliver in och tar hårdare kontroll.

Internetanvändare svarade snabbt på nätet att myndigheterna bara försökte värna om det förtryck man utövar mot yttrandefrihet på nätet.

Översatt från engelska