Messing om ledarskapet: Barnen är för små
Ulrica Messing i New Delhi, den 29 September 2005. Foto: (AFP/ Manan Vatsyayana)


Ulrica Messing hade ställt upp som partiledarkandidat för socialdemokraterna om inte yngste sonen varit så liten.

Messing är en av de kvinnor som många velat se som ledare för partiet efter kongressen i mars. Men strax före nyår sade hon definitivt nej.

– Det är ett beslut som har vuxit fram. Beslutet är ju i slutändan ändå inte mitt utan valberedningens, men frågan man måste ställa sig själv är om jag är rätt person för uppgiften just nu, säger Messing i en intervju i Arbetarbladet.

Den som tackar ja måste klara av att vinna valet inte bara 2010 utan också 2014. Den måste dessutom betala priset av den offentliga granskningen och se den personliga friheten starkt begränsad, resonerar Ulrica Messing som övervägt för och nackdelar.

– Jag har lusten och orken, kan inte tänka mig annat än att fortsätta att jobba politiskt och jag är kärnfrisk. Men jag vill kunna kombinera de olika värdena i livet. Jag tycker det är viktigt att mina barn får växa upp fritt.

Men om hon fått frågan om tio år?

– Då hade jag sagt ja.

Om Mona Sahlin säger Ulrica Messing att hon har stor erfarenhet, ett historiskt perspektiv och är en skicklig politiker.

– Hon är en bra kandidat. Det är många som är bra kandidater.