Merkel glad vinnare i tyska valet
Den tyska kanslern och Kristdemokraternas kanslerkandidat Angela Merkel fick blommor efter att det första valresultatet rapporterades in, den 22 september 2013, valdagen. (Foto: Johannes Eisele / AFP)


Det finns en sak som måste bekymra den sittande förbundskanslern Angela Merkel efter att hennes parti CDU (Kristdemokrater) gjort en rekordseger i söndagens val. Hon har blivit oersättlig för partiet, CDU är Merkel och Merkel är CDU, skriver Berliner Zeitung.

Merkel uppfattades av väljarna som en person att hålla sig till när det är svåra tider, som vid den europeiska skuldkrisen. Väljarna har även uppskattat att hon fört partiet ideologiskt mot mitten.

Angela Merkel fortsätter som förbundskansler och om hon sitter alla de kommande fyra åren blir hon en av de som suttit allra längst på den posten.

Det överraskar kanske inte att Merkel blev kvar på sin post men att koalitionspartnern FDP (Liberalpartiet) inte ens kom in i förbundsdagen (4,8 procent av rösterna) bör uppmärksammas, ett parti som påverkat Tyskland i ledande positioner i mer än sex decennier.

Väljarna har också uppmärksammat vad FDP sade inför valet, nämligen att de vill styra men uppgav inte varför de ville det, och det räcker inte för att bli vald.

Nu kan det bli tuffa koalitionsförhandlingar eftersom CDU inte har majoritet, de andra tre partierna fick tillsammans 42,7 procent av rösterna. Flera CDU:are vill dock se en koalition mellan kristdemokraterna och socialdemokraterna SPD.

Merkel vill på söndagsnatten inte spekulera om några regeringsförhandlingar.

Fler partier hamnade utanför kvalgränsen och kvar i förbundsdagen är nedanstående fyra partier.

CDU (Kristdemokraterna) 41,5 procent

SPD (Socialdemokraterna) 25,7

Linke (Vänsterpartiet) 8,6

Grüne (Miljöpartiet) 8,4

Källa: Stat. Bundesamt – klockan 02.50