Melamin i mjölkpulver i Kina
En kinesisk mamma tar hand om sitt barn som lagts in på sjukhuset i Wuhan, Hubeiprovinsen i centrala Kina, den 13 september. Minst ett barn har dött efter att ha druckit mjölk innehållande melamin. (Foto: AFP/ Getty Images)


Arla Foods har engagerat sig i Kina och tillsammans med sin kinesiske partner Mengniu Dairy tillverkas bland annat mjölkpulver i fabriken i Inre Mongoliet. Alla mejeriföretag i Kina har fått besök av kinesiska myndigheter och provtagningar genomfördes under den sista veckan. Anledningen var att melamin hade hittats hos mjölken från det kinesiska företaget SanLu.

Melamin kan skapa reaktioner i kroppen när den samverkar med andra ämnen och då skadas njurarna. Enligt de kinesiska myndigheterna har minst ett barn dött i Kina och 1 253 spädbarn har fått njursten efter att ha druckit mjölk som innehållit melamin, skriver AFP.

Av de 28 produkter som Mengniu tillverkar, fanns det spår av melamin i tre av dem och de är alla tillverkade i januari i år. Produktionen av mjölkpulver har stoppats tills Mengniu har kontroll över problemets omfattning.

– Den här situationen är djupt beklaglig och sorglig för alla de familjer som behöver mjölk av högsta kvalitet till sina små barn. Det är viktigt att grundligt och konsekvent gå till botten med problemet så att konsumenternas säkerhet kan garanteras och tilliten till den kinesiska mejeribranschen säkras, säger Peder Tuborgh, koncernchef för Arla Foods i ett pressmeddelande.

Arla påpekar i sitt pressmeddelande att Arla Foods inte säljer några produkter som producerats i Kina utanför Kina. 

Producentansvaret är inte som det borde vara i Kina som vi tidigare har kunnat läsa om i denna tidning. Det är förbjudet att använda melamin i livsmedelsproduktionen i Kina, men melamin är en billig proteinkälla och vissa producenter kan då frestas att tillsätta melamin för ju mer protein det finns i mjölken desto mer betalt får bonden.

Mengniu Dairy lär vara det snabbast växande mejeriföretaget i Kina och det ingick avtal med Arla Foods om att tillsammans marknadsföra högförädlade mjölkpulverprodukter på den kinesiska marknaden. Arla äger 49 procent av Mengniu.