Melamin i flera exporterade produkter
Melaminförgiftade mjölkprodukter funna i Italien, trots importförbud. (Foto AFP /Giulio Piscitelli)


Efter avslöjanden om de förorenade mjölkprodukterna från Kina har det upptäckts melamin i många andra kinesisktillverkade produkter som exporterats till andra länder.

Det japanska företaget Mitsui & Co fann den 17 oktober melamin i importerat äggpulver från Kina. Äggpulvret används ofta i tillverkningen av kakor, pasta med mera.

Företaget hävdar att äggpulvret kommit från Dalian Hanovo Foods Co i Dalian i nordöstra Kina. Totalt har företaget importerat 20 ton dylika varor och majoriteten har sålts till Q.P. Egg Corp, ett dotterföretag till den största majonästillverkaren i Kina, Q.P. Corp. 400 kilo av äggpulvret har sålts till ett bageri. Äggpulvret har redan kommit ut på marknaden, men ännu har inga komplikationer inrapporterats.

Företaget menar att det är kycklingarnas föda som orsakat föroreningen. Den kinesiska exportören Hanovo Foods innehar 30 000 kycklingar i Dalian.

Enligt Svenska Dagbladet den 13 oktober upptäcktes melaminet i ett parti kinesisktillverkade chokladkex i Stockholm. Många av kexen har redan sålts på marknaden.

De giftiga produkterna hade exporterats till Nederländerna och sedan sålts vidare till en återförsäljare i Stockholm.

– Vi har kontaktat grossisten men de säger att de redan har sålt hela partiet, säger Gunnar Söderholm från Stockholms miljöavgiftskansli.

Partiet med chokladkex kom från Tinjin Dingyi International Food Corp. Labratorietest visar att produkten innehöll 4,5 ppm melamin.

Italiens hälsodepartement meddelade den 16 oktober att det visat sig finnas tre typer av mjölkpulver från Kina som innehåller melamin. Mjölkpulvret hade smugglats in i Italien trots att man förbjudit import av varan. Det är de första förorenade mjölkprodukter man funnit i Italien.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/world/developments-melamine-scare-5810.html