Medicinpristagarna gick tillbaka till naturen
Satoshi Omura, professor på Kitasato University, talar på en presskonferens på Kitasato University i Tokyo, efter att ha tilldelats halva Nobelpriset i medicin tillsammans med William Campbell, 5 oktober 2015. (Foto: Yoshikatsu Tsuno/AFP/Getty Images)


En jordbakterie på en golfklubb kan skona utvecklingsländerna från parasitrelaterade sjukdomar. William Campbell och Satoshi Omura fick Nobelpris för sin upptäckt.

Irländaren William Campbell och japanen Satoshi Omura delade på halva årets Nobelpris i medicin. De fick det för läkemedlet Avermectin som visat sig effektivt mot parasitmaskar.

85-åriga Campbell trodde att det var ett skämt när det sades att han hade vunnit Nobelpriset.

— Ärligt talat så blev jag lite chockad, sade han till Belfast Telegraph.

Campbells och mikrobiologen Satoshi Omuras forskning har hjälpt miljontals människor i världens utvecklingsländer, där parasitrelaterade sjukdomar är som mest utbredd.

Effektiv bakterie

Omura forskar på Kitasato University i Tokyo, om jordbakterier som slår ut skadliga mikroorganismer. Han valde 50 bakteriesorter och skickade till William Campbells labratorium i USA. En av bakterierna visade sig extra effektiv mot parasiter hos husdjur. Den var uppgrävd i utkanten av en golfklubb och dödade alla rundmaskparasiter i sin närhet, skriver Ny Teknik.

Ur denna jordbakterie kunde man sedan utvinna det aktiva ämnet avermectin, som blev en succé inom veterinärmedicinen. En annan form av ämnet, ivermectin, var effektiv mot de parasitmaskar som orsakar elefantiasis och flodblindhet.

Återgå till naturen

Campbell uppmuntrar forskare att återgå till naturen när de söker efter läkemedel.

— Ett av de största misstagen vi har gjort hela tiden är att det finns ett visst mått av hybris, att människan tänker att vi kan skapa molekyler lika bra som naturen kan, sade han enligt The Guardian.

Botemedlet mot flodblindhet och elefantiasis har visat sig så effektivt att sjukdomarna kanske kan utrotas för gott, sade Steve Ward, biträdande chef för Liverpool School of Tropical Medicin till The Guardian.