Medeltiden kom till Varberg
Gycklargruppen Trix roar på Varbergs fästnings borggård under söndagens medeltidsdag.


Medeltiden är inne. I söndags fylldes Varbergs fästning av gycklare, riddare, prinsessor och massor av sommarlediga besökare, åtskilliga i tidstypisk klädsel. Det är bara ett av alla evenemang denna sommar då man kan bege sig tillbaka till början av det förra årtusendet.

Många ser nog medeltiden som något exotiskt och har en romantisk bild av riddare och jungfrur och ett enklare liv, resonerade Inger Alebo kring orsaken till tidsepokens stora popularitet. Hon är huvudansvarig för Medeltidsdagen tillsammans med Gunilla Uhlman på Länsmuseet i Varberg.

– Många vill nog komma tillbaka till medeltiden, utan stress och med ett annat sätt att leva. Men om de kommit dit hade de nog svimmat – av lukten, sade Inger Alebo.

Hon berättade ett skämt om att det rent språkligt troligen skulle gå att kommunicera med medeltidsmänniskor, men att det skulle hindras av att man inte skulle klara att stå tillräckligt nära för att höra.

Medeltidsdagen arrangeras av Länsmuseet i Varberg tillsammans med Varbergs kommun och Hallands medeltidsförening. Ett hundratal personer var aktiva under dagen, däribland försäljare av medeltidsinspirerat hantverk, gycklare, musiker, dansare och en livs levande riddare, som hade matpaus när Epoch Times hälsade på.

Den blanksvarta hästen Shannon vaktades under tiden av väpnaren Josefin Gooch, som liksom riddaren, Sebastian Lagerroth, kom från Skånska Björnens riddare i Lund. För dagen visade de mest upp sig på fästningsvallen men de kan även showa med tornerspel, något det inte finns plats för på Varbergs fästning, berättar Josefin Gooch.

Strax bredvid stod Jonas Persson från Vallåkra och försökte hålla tre jonglerbollar i luften. Det var första gången han testade och han fick hjälp av gycklargruppen Trudrs, som höll gratiskurs för besökarna.

– Men jag kan med två, sade han glatt och visade.

Mamma Yasmine Tégélar kom fram och tittade på konsterna. Hon berättade att de kört med husvagnen till Varberg eftersom sonen älskar medeltiden.

– Jag kan runskrift och egyptiska tecken, sade Jonas.

Där hemma har han skrivit en bok om de medeltida gudasagorna.

– Den är så här tjock sade Jonas och måttade två-tre centimeter med fingrarna.

Mamma Yasmine sade att hon just har köpt tyg. Det ska bli medeltidskläder till nästa besök på ett medeltidsevenemang, för de ska givetvis till fler. Jonas vill liksom många andra vara klädd i den rätta tidstypiska klädseln. Att gå på medeltidsdag är nämligen inte bara att vara besökare, det innebär också att delta med sin utstyrsel och i sinnet bege sig till en svunnen tidsålder då livet var, om inte enklare, så i alla fall luktade annorlunda.

Medeltiden

Det finns flera olika tidsgränser för medeltiden.
Den nordiska medeltiden, cirka år 1050-1515, avgränsas av Nordens kristnande och reformation.
I Sverige räknas medeltiden från ungefär år 1060, då ynglingaätten utslocknade fram till att Gustav Vasa valdes till kung år 1535.
I Europa avgränsas den av antiken och nya tiden. Årtalen är cirka 500 och 1500. Dessa delas in i tidig medeltid, 500-1000-talet, högmedeltid, 1000-1300-talet och sen medeltid, 1300-1500-talet.
Utmärkande för tidsepoken är feodalismen, ett politiskt och ekonomiskt system som innebar personliga band mellan vasallerna (”folket”) och feodalherrarna, vilket innebar förpliktelser för båda parter.
Den tekniska utveckling som satte fart cirka år 700 samt kristendomens utbredning är andra utmärkande faktorer.

Källa: Wikipedia


Inger Alebo och Tina Apell välkomnar vid entrétälten till Varbers medeltidsdag.

Inger Alebo och Tina Apell välkomnar vid entrétälten till Varbers medeltidsdag.


Jonas Persson älskar medeltiden och testar att jonglera hos gycklargruppen Trudr.

Jonas Persson älskar medeltiden och testar att jonglera hos gycklargruppen Trudr.


Pannkakor på medeltidsvis gräddar Liselotte Lindberg. Stekjärnen är kopior av historiska fynd.

Pannkakor på medeltidsvis gräddar Liselotte Lindberg. Stekjärnen är kopior av historiska fynd.


Väpnaren Josefin Gooch vaktar Shannon medan riddaren tar matpaus.

Väpnaren Josefin Gooch vaktar Shannon medan riddaren tar matpaus.