Matvarukedja hjälper till i kampen mot fattigdom
Samhälle och så något mer: En kund kommer ut ur en Whole Foods Market-butik i New York. Whole Foods Market säljer ekologiska produkter och har för avsikt att bli den första stora matvaruhandeln i USA som tar fram riktlinjer för skötseln av de djur som ska bli produkter i deras affärer. De har också gjort sig kända för åtgärder mot fattigdom. (Foto: Getty Images)


SANDIEGO Om du är på väg att bunkra upp livsmedel kanske du vill vänta tills på tisdag? Tisdagen den 25 oktober kommer Whole Foods Market att donera fem procent av försäljningsintäkterna i alla sina 177 butiker till sin nyetablerade Whole Planet Foundation.

– Samhällsengagemang har varit en del av Whole Foods Markets uppdrag sedan vår första butik öppnade för över 25 år sedan. Eftersom vi har gjort affärer runt om i världen har vi allt mer känt ansvaret att hjälpa de samhällen där vi handlar, sade John Mackey, ordförande, VD och medgrundare av Whole Foods Market.

Intäkterna som samlas in på tisdag kommer att finansiera mikrolån till fattiga kvinnor för att hjälpa dem att starta egna verksamheter. Tanken är att pengarna som senare återbetalas ska lånas ut igen till andra. På så sätt skapas en självförsörjande cykel som eventuellt kan att höja lokalsamhället ur fattigdom.

Whole Planet Foundation är partner med Grameen Bank genom Grameen Trust, en ickekommersiell organisation med bas i Bangladesh, som har drygt 20 års erfarenhet av att administrera mikrolån runt om i världen. Grameens lån har 99 procents återlåning och mer än 50 procent av familjerna som lånat av Grameen har tagit sig över fattigdomsgränsen, på en dollar om dagen.

– Kvinnor kommer i första hand att bli mottagare av mikrolånen eftersom de är de mest ekonomiskt och socialt marginaliserade. Dock skapar de störst påverkan på sina samhällen när de ges kredit för att starta småskalig verksamhet, sade Margaret Wittenberg vicepresident för kommunikation och kvalitetssäkring samt medlem i fondstyrelsen.

– Att ge kvinnor dessa små lån ger dem kraft att använda sin kreativitet till att förändra sina egna liv, säger hon.

Whole Planet Foundation kommer att ledas av Philip Sansone som har mer än 30 års erfarenhet av att hantera affärs- och samhällsutvecklingsgrupper i olika delar av världen, inklusive Latinamerika, Afghanistan och Sydostasien.

– Whole Planet Foundations mikrolån erbjuder en direkt väg för dessa kvinnor att ta sig själva och sina familjer upp ur fattigdom och jag känner mig hedrad att få jobba med att göra detta till en verklig skillnad i deras liv. Detta program kommer att starta med en person i taget och kommer att sprida sig tills tusentals, hundratusentals, kanske till och med miljoner människor som blir hjälpta genom dessa mikrolån, sade Sansone.

På den globala femprocentsdagen den 25 oktober hoppas Whole Foods Market att få in mer än 500 000 dollar till en grundplåt för finansiering av säkerhetsfria mikrolån. De kommer att ges till fattiga kvinnor i Costa Rica där bolaget köper bananer och ananas samt Guatemala där man köper kaffe.

Engelsk version:
http://www.theepochtimes.com/news/5-10-22/33603.html