loadingTa det lugnt med maten och sitt inte alltför still. Det är tipsen för att spara hjärtat i midsommar. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT
Ta det lugnt med maten och sitt inte alltför still. Det är tipsen för att spara hjärtat i midsommar. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT
Inrikes

Mat och dryck tungt för midsommarhjärtat

Petra Hedbom/TT

Det är troligen en ökad mängd mat och dryck i kombination med mer stillasittande som ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt under storhelgerna. En ny studie pekar mot att det är bra att ta det lugnt med sill och dryck.

Det är känt sedan tidigare att fler drabbas av hjärtinfarkt under storhelger som jul, nyår och midsommar. Nu har forskare vid Lunds universitet tittat närmare på vad det är som kan ligga bakom detta.

– Baserat på resultaten pekar det på att ett större intag av mat och dryck under de här helgerna kan ligga bakom, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

Inte alkohol

Forskarna har använt uppgifter från patienter med känd hjärtsvikt som haft en särskild dosa som hjälper till att hålla hjärtrytmen. Genom att analysera data från den går det att se hur mycket vätska deltagarna har i kroppen och deras puls.

När forskarna studerade 96 personer med en sådan mätare i drygt två år såg de att under jul, midsommar och nyår ökade vätskevolymen i kroppen ganska kraftigt. En ökad vätskevolym innebär en påfrestning på hjärtat vilket ökar risken för infarkt.

De såg också en minskning i fysisk aktivitet och en sänkning av dagsmedelpulsen bland deltagarna. Att dricka och äta mer leder till en ökad vätskevolym i kroppen.

– Däremot såg vi ingen koppling till alkoholintag i den här studien. Hälften av de som drabbades av infarkt hade inte druckit alkohol, säger David Erlinge.

Chilla lite

Forskarna har också skickat enkäter till personer som haft en hjärtinfarkt och till personer med hjärtsvikt men som inte drabbats hjärtinfarkt. Enligt de svaren hade personer som drabbas av hjärtinfarkt oftare upplevt en ökad stress under dygnet innan infarkten jämfört med de som inte drabbades.

Även om studien, som finansierats av bland annat Hjärt-Lungfonden, inte kan bevisa att det är maten och drycken som leder till infarkten så tyder mycket på det menar David Erlinge.

– Slutsatsen är att om du är en person som redan haft hjärtinfarkt eller som har till exempel kärlkramp så är det bra att ta det lite lugnt med silltårtan och potatisen. Man behöver absolut inte undvika allt men vara måttfull, säger han.

Den som upplever klassiska symtom på hjärtinfarkt som tryck över bröstet, strålande smärta ut i vänster arm och andnöd ska genast ringa 112.

Hjärtinfarkt - symtom

Några vanliga symtom vid en hjärtinfarkt:

Du har mycket ont i bröstet hela tiden och värken kan stråla ut i armarna eller ryggen. Du har en obehaglig känsla eller ett tryck i bröstet som även kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna. Du har svårt att andas. Du kallsvettas. Du känner dig rädd och har ångest. Du har hjärtklappning och yrsel. Du har besvär som liknar influensa och samtidigt ont i bröstet. Du mår illa eller kräks. En hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp har bildats och helt eller delvis täpper till hjärtats kranskärl. Hjärtat får då syrebrist eftersom blodet inte kan passera som det ska och det kan vara livshotande. Ring genast 112 om någon har symtom på hjärtinfarkt.

Källa: 1177

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingTa det lugnt med maten och sitt inte alltför still. Det är tipsen för att spara hjärtat i midsommar. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT
Ta det lugnt med maten och sitt inte alltför still. Det är tipsen för att spara hjärtat i midsommar. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT
Inrikes

Mat och dryck tungt för midsommarhjärtat

Petra Hedbom/TT

Det är troligen en ökad mängd mat och dryck i kombination med mer stillasittande som ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt under storhelgerna. En ny studie pekar mot att det är bra att ta det lugnt med sill och dryck.

Det är känt sedan tidigare att fler drabbas av hjärtinfarkt under storhelger som jul, nyår och midsommar. Nu har forskare vid Lunds universitet tittat närmare på vad det är som kan ligga bakom detta.

– Baserat på resultaten pekar det på att ett större intag av mat och dryck under de här helgerna kan ligga bakom, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

Inte alkohol

Forskarna har använt uppgifter från patienter med känd hjärtsvikt som haft en särskild dosa som hjälper till att hålla hjärtrytmen. Genom att analysera data från den går det att se hur mycket vätska deltagarna har i kroppen och deras puls.

När forskarna studerade 96 personer med en sådan mätare i drygt två år såg de att under jul, midsommar och nyår ökade vätskevolymen i kroppen ganska kraftigt. En ökad vätskevolym innebär en påfrestning på hjärtat vilket ökar risken för infarkt.

De såg också en minskning i fysisk aktivitet och en sänkning av dagsmedelpulsen bland deltagarna. Att dricka och äta mer leder till en ökad vätskevolym i kroppen.

– Däremot såg vi ingen koppling till alkoholintag i den här studien. Hälften av de som drabbades av infarkt hade inte druckit alkohol, säger David Erlinge.

Chilla lite

Forskarna har också skickat enkäter till personer som haft en hjärtinfarkt och till personer med hjärtsvikt men som inte drabbats hjärtinfarkt. Enligt de svaren hade personer som drabbas av hjärtinfarkt oftare upplevt en ökad stress under dygnet innan infarkten jämfört med de som inte drabbades.

Även om studien, som finansierats av bland annat Hjärt-Lungfonden, inte kan bevisa att det är maten och drycken som leder till infarkten så tyder mycket på det menar David Erlinge.

– Slutsatsen är att om du är en person som redan haft hjärtinfarkt eller som har till exempel kärlkramp så är det bra att ta det lite lugnt med silltårtan och potatisen. Man behöver absolut inte undvika allt men vara måttfull, säger han.

Den som upplever klassiska symtom på hjärtinfarkt som tryck över bröstet, strålande smärta ut i vänster arm och andnöd ska genast ringa 112.

Hjärtinfarkt - symtom

Några vanliga symtom vid en hjärtinfarkt:

Du har mycket ont i bröstet hela tiden och värken kan stråla ut i armarna eller ryggen. Du har en obehaglig känsla eller ett tryck i bröstet som även kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna. Du har svårt att andas. Du kallsvettas. Du känner dig rädd och har ångest. Du har hjärtklappning och yrsel. Du har besvär som liknar influensa och samtidigt ont i bröstet. Du mår illa eller kräks. En hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp har bildats och helt eller delvis täpper till hjärtats kranskärl. Hjärtat får då syrebrist eftersom blodet inte kan passera som det ska och det kan vara livshotande. Ring genast 112 om någon har symtom på hjärtinfarkt.

Källa: 1177

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025