Massprotester stoppade planerad kemifabrik i kinesisk stad
Invånarna i Ningbo i Zhejiangprovinsen har i flera dagar protesterat mot planerna på en kemifabrik som tillverkar xylen i Zhenhai-häradet i Ningbo.


Invånare i kustprovinsen Zhejiang har nyligen försökt blockera utbyggnaden av en kemifabrik med massiva protester under flera dagar. Detta trots att man har mötts med brutala polisinsatser och mörkläggning i media.

På söndagen hade emellertid protesten burit frukt, då myndigheterna hade meddelat att projektet skulle stoppas.

Fabriken, som man planerar att bygga i Ningbo, en stor hamnstad i östra Zhejiangprovinsen, tillhör ett dotterbolag till China Petroleum and Chemical Corporation, ett stort, statligt oljebolag, och tillverkar det giftiga lösningsmedlet xylen.

Protesterna började den 21 oktober och fortsatte fram till kvällen den 28 oktober. Tusentals invånare deltog, och polisen sköt tårgas mot demonstranterna.

BBC rapporterade att myndigheterna gått med på att stoppa fabriksutbyggnaden, men enligt AP tog invånarna emot beskedet med misstro.

– Det finns väldigt lite förtroende bland allmänheten för myndigheterna. Vem vet om de bara säger så här för att vi ska gå hem, och sedan fortsätter de med projektet?, sade demonstranten Liu Li till AP.

Liao, som bor på orten, sade till Epoch Times:

– Vi vill inte ha kemiindustri i Zhenhai. Det finns kemiska fabriker över hela Zhenhai redan, och nu släpper myndigheterna in en till giftig fabrik. Vi kommer aldrig att kunna överleva det här. Vi måste tänka på våra barn också.

Ögonvittnen beskrev en våldsam scen. En demonstrant som greps den 24 oktober sade till Epoch Times:

– Demonstranterna framför distriktsregeringen krävde att få tala med myndigheterna. Bara en kom för att tala med oss, och vi blockerade trafiken framför regeringsbyggnaderna. Senare beordrade de polisen att skingra oss. Det kom mer än 200 poliser. De grep 14 personer vid tretiden på eftermiddagen den 24 oktober, sju män och sju kvinnor. Många skadades. Av de som greps släpptes fem mot borgen. Vi vet inte var de andra nio är. Kravallpolisen var våldsam. När vi inte ville låta oss gripas slog de oss.

Demonstranten berättade mer om hur de hade behandlats.

– Jag har flera blodiga sår på halsen och blödde från munnen. Polisen slog mig i huvudet och tvingade mig att sitta ner på marken. De tvingade in mig i en polisbil. Jag började kräkas på grund av huvudskadan, men ingen gjorde något åt det. De lät mig inte prata eller ringa någon. Senare höll de kvar mig på polisstationen i Luotuo.

Den 25 oktober hade demonstranterna banderoller med texter som ”Vi vill leva”, ”Skydda våra hem och sparka ut giftet”, ”Bort med xylen från Zhenhai” och ”Ge oss en ren stad”.

Dai Jinwei, en demokratiaktivist från Ningbo, sade till den kinesiskspråkiga TV-kanalen NTD att folkmassan var fredlig den 27 oktober, och att några medelålders och äldre personer berättade för polisen om hur farligt xylen är, särskilt för barn.

Hu, som driver en affär nära protesternas centrum, sade till Epoch Times att han såg tiotusentals demonstranter på gatorna.

– Alla ropar ”bort med xylen från Ningbo, vi vill leva, vi vill vara friska”, sade han. Han berättade även att statliga medier inte hade rapporterat om oroligheterna, och att myndigheterna hade sagt till folk att de skulle få sparken för att de deltog i protesterna. Enligt källor greps Hu senare.

Demonstranterna applåderade och grät när de såg den brittiske journalisten Angus Walker från ITV på platsen, enligt en post på mikrobloggen Weibo, som senare blockerades av censuren.

”Jag var precis där. När utländsk media dök upp så applåderade folk länge och många, inklusive en militär som stod tio meter ifrån mig, hade tårar i ögonen”, skrev en lokalinvånare på Weibo.

En annan internetanvändare , baserad i Shanghai, skrev: ”När kineserna hälsar utländska journalister med tårar i ögonen och ber om hjälp från en ‘utländsk armé’ för att rädda dem, så är vår medieindustri död, och detsamma gäller vår regering.”

Översatt från engelska


Stora styrkor med beväpnade poliser sattes in på kvällen den 28 oktober, dagen efter att regimen meddelat att fabriken skulle stoppas.

Stora styrkor med beväpnade poliser sattes in på kvällen den 28 oktober, dagen efter att regimen meddelat att fabriken skulle stoppas.


När den brittiske journalisten Angus Walker från ITV News dök upp samlades lokalbefolkningen runt honom som stöd. (Bilder från Weibo.com)

När den brittiske journalisten Angus Walker från ITV News dök upp samlades lokalbefolkningen runt honom som stöd. (Bilder från Weibo.com)