Massprotester i Moldavien
Tiotusentals Moldavier har samlats på huvudstaden Chisnaus största torg för att protestera mot korruption och kräva presidentens avgång. Ryska medier liknar händelserna vid ockupationen av Majdantorget i Kiev för snart två år sedan. Foto: STR/Getty Image


Sedan ett par dagar demonstrerar en stor folkmassa på det största torget i Moldaviens huvudstad Chisnau. De protesterar mot korruption och kräver president Nicola Timoftis avgång. Landet hamnade i en hastig lågkonjuktur efter en förskingringsskandal. Händelserna påminner mycket om ockupationen av Majdantorget i Kiev för snart två år sedan.

Demonstranterna har satt upp ett hundratal tält på torget som de tänker bemanna dygnet runt. De vill ha nyval och hårda straff för de inblandade i en tidigare förskingringsskandal.

– Vi tänker bo i Värdighets- och rättighetstältlägret tills myndigheterna fullständigt uppfyller våra krav, säger en av organisatörerna till TT.

Upprinnelsen till protesterna är en förskingringsskandal som uppdagades i våras. En summa som motsvarar 15 procent av det lilla landets BNP försvann ut ur landet genom mystiska transaktioner från tre banker, rapporterar The Guardian.

Lågkonjunktur över en natt

Moldavien, med 3,5 miljoner invånare, är ett av Europas fattigaste länder och hamnade i en lågkonjuktur över en natt. Valutan föll när landet fick rädda tre banker och Världsbanken drog in lånen till landet.

Händelserna påminner mycket om ockupationen av Majdantorget i Kiev för snart två år sedan. Ryska medier liknar händelserna vid ett ”nytt Majdan”, protesterna i Kiev, som fick Ukrainas förra president Viktor Janukovytj att avgå till slut.

Men det finns ändå en skillnad. Den ukrainska revolutionen riktade sig mot en ryskstödd regim och ville ha ett närmande till EU. Moldavien har ett associationsavtal med EU och styrs idag av en koalitionsregering med ”europeisk integration” som mål, skriver DN.

Premiärminister Valeriu Strelet försöker göra sitt bästa för att tillmötesgå demonstranterna. Bland annat har han skjutit upp en höjning av elpriset.

Enligt arrangörerna deltog 100 000 demonstranter, medan polisen uppskattar antalet till mellan 35 000 och 40 000. Klart är i alla fall att protesterna är de största sedan det lilla landet lämnade Sovjet och blev självständigt i början av 1990-talet, skriver di.se.