Massprotest urartade till kravaller i Hunanprovinsen
Brända polisfordon efter upploppet. (Foto: Pan-Blue Coalition)


Den 9 mars urartade en stor massprotest bland bönder i Hunanprovinsen till rena kravaller. Problemen började när bussbolaget Anda fördubblade biljettpriset under det kinesiska nyåret. Det är en viktig högtid för kineserna och många reser till sina vänner och släktingar under den här perioden.

Lokala bönder demonstrerade utanför bussbolaget mot höjningen av biljettpriserna, men fick ingen respons. En konflikt uppstod och demonstrationen övergick snabbt till ett upplopp.

Under två dagar brändes fler än tio polisfordon och ett drygt dussintal civila skadades. En student fördes till sjukhus där han senare dog av de skador han ådragit sig under bråket. Konflikten fortsatte att sprida sig i området.


Beväpnad polis och militär trängs i ingången till den nya stadshusbyggnaden i Zhushan. (Foto: Pan-Blue Coalition)

Beväpnad polis och militär trängs i ingången till den nya stadshusbyggnaden i Zhushan. (Foto: Pan-Blue Coalition)

Under den kinesiska nyårsperioden fördubblade regionens enda bussbolag, Anda, strategiskt priset på sina biljettpriser från sex yuan till mellan tio och femton för en resa från Zhushan till den närliggande Lingling. Denna plötsliga och kraftiga höjning under denna helg då så många reser ledde till att ett stort antal människor samlades utanför busstationen för att kräva ett rättvist pris.

Som svar hotade bussbolagets vd att dra in alla bussar i regionen, vilket ledde till ännu större vrede bland demonstranterna.

Lördagen den 10 mars kallade Andas vd in män som skulle lösa upp protesterna, vilket ledde till att stämningen bland demonstranterna blev ännu mer upprörd. Under eftermiddagen samma dag demonstrerade nästan 10 000 personer utanför busstationen.

Andas president varnade den växande och alltmer uppretade folkmassan: ”Jag ska spendera 20 miljoner yuan för att riva hela den här staden!” I stället för att skrämma demonstranterna drev detta den arga folkhopen till att bränna ner en buss som stod parkerad utanför stationen, och situationen blev allt värre.


Beväpnad polis, militära soldater och officerare samlades utanför ingången till det nya stadshuset i Zhushan. (Foto: Pan-Blue Coalition.)

Beväpnad polis, militära soldater och officerare samlades utanför ingången till det nya stadshuset i Zhushan. (Foto: Pan-Blue Coalition.)

Den lokala brandkåren kom för att släcka den brinnande bussen, och samma natt mobiliserade distriktsregeringen i Lingling nästan 100 kravallpoliser för att skicka till Zhushan. Morgonen därpå var folkmassan utanför busstationen uppe i över 20 000. Kravallpolisen försökte kontrollera den. Polischefen i Zhushan, tillika biträdande chef för Linglingdistriktets allmänna säkerhetsbyrå, Liao Jinsong, beordrade sina män att arrestera demonstranterna, och brutala slagsmål mellan poliser och demonstranter utbröt.

Demonstranterna började nu kasta stenar och tegelstenar på polisstationens fönster medan poliser misshandlade folk med meterlånga stålbatonger. Våldsamheterna resulterade i dussintals skadade civila, däribland fyra studenter. En student som fick benet brutet dog på väg till sjukhuset.

Några ringde CCTV:s program ”Focus Interview”, Hunan Daily, Hunans ekonomikanal på tv, Hunans satellit-tv och andra lokala medier men ingen ville rapportera om upploppet eftersom de fruktade att det skulle ha en negativ påverkan på tittare och läsare.


Bråket mellan polis och demonstranter framför regeringsbyggnaden i Zhushan (Foto: Pan-Blue Coalition)

Bråket mellan polis och demonstranter framför regeringsbyggnaden i Zhushan (Foto: Pan-Blue Coalition)

Vid lunchtid torsdagen den 12 hade poliserna situationen under kontroll. Enligt en nyhetssändning från distriktsregeringen i Lingling krävde myndigheterna att demonstranterna stoppade konflikten och gav dem skulden för att ha orsakat upploppet.

Zhang Zilin från fastlandskinas Pan-Blue Coalition (ett parti som odlar en nationalistisk identitet) sade:

– Det var en stor konflikt mellan demonstranter och beväpnad polis framför den nya regeringsbyggnaden i Zhushan. Fler än 1700 lokala poliser, kravallpoliser och beväpnade specialstyrkor var där. De gav sig till och med på förbipasserande och förstörde deras motorcyklar. Under konflikten brändes fyra polisfordon och fordon som tillhörde stadsförvaltningen förstördes. Polisen var de som anföll först och jagade iväg demonstranter.

På tisdagskvällen hade 20 militärfordon med militärpoliser, soldater och annan militärpersonal anlänt till platsen. En stor grupp beväpnade poliser arresterade folk.

Läs originalartikeln på kinesiska.” target=”_blank”>engelska av Aron Lamm.