Massmördaren gav sin beskrivning från Utöya
Vita rosor med namn på offren för attackerna i Norge den 22 juli förra året hängde utanför domstolen i Oslo, när den första veckan av den tio veckor långa rättegången mot högerextremisten Anders Behring Breivik var över. (Foto: Kyrre Lien/ AFP)


På fredagen gav den terroranklagade norsken Anders Behring Breivik sitt makabra vittnesmål om massmordet på Utöya.

Det blev helt stilla i rättssalen när åklagaren Inga Bejer Engh bad Anders Behring Breivik att förflytta sig bakåt i tiden, till den 22 juli 2011, då han åkte till Utöya och sköt ihjäl 69 människor, och med egna ord förklara vad som hände.

Flera av åhörarna grät efter en detaljerad beskrivning av händelseförloppet och gärningsmannens egna tankar kring massakern, rapporterar NRK. Breivik plockade med en penna medan han berättade hur han till slut överlämnade sig till polisen som anlänt till ön med helikopter.

Rättegången mot den norske 33-årige massmördaren gick på fredagen in på sin femte dag. Under förmiddagens förhör berättade Breivik att han valt att stänga av känslor som empati, eftersom han skulle ”bryta ihop” ifall han försökte sätta sig in vad de efterlevande och dess anhöriga från massakern upplever.

– Den 22 juli handlar inte om de drabbade. Jag har andra intressen rätt och slätt.

Breivik sade att han sedan 2006 har ”avemotionaliserat” sig för att kunna utföra dådet, och att hans känsloregister numera ”fungerar på ett annat sätt” än andra människors.

Han berättade hur han tog sig ut till ön med båten MS Thorbjörn, utklädd till polis.

– Jag sa till dem att det hade varit en terroristattack i Oslo och att jag placerades här rutinmässigt.

”Terroristattacken” var den som Breivik själv hade utfört i regeringskvarteret, vilken dödade åtta personer och skadade många fler.

I polismundering började Breivik att skjuta ihjäl människor som deltog på ett möte arrangerat av Arbeiderpartiets ungdomsförbund. Enligt NRK var han till synes opåverkad då han i detalj beskrev hur han rörde sig mellan olika byggnader och platser på ön och hade ihjäl de flesta han mötte, hur människor blev paralyserade av skräck och hur de skrek då de bevittnade avrättningarna. Den åtalade berättade även hur han själv upplevde en del händelser ”som i en tv-serie”, men tillade att ”något liknande säkert aldrig har visats på tv”. Breivik sade att han hamnade i ett ”chocktillstånd” och minns väldigt lite när han börjat dödandet.

Strax innan polisen kom till ön övervägde Breivik att ta sitt eget liv, men valde istället att överlämna sig frivilligt, för att kunna fortsätta ”kampen” inifrån fängelset. Enligt NRK riskerar Breivik upp till 21 års fängelse, ett straff som sedan kan förlängas med fem år i taget.

Rättegången mot Anders Behring Breivik fortsätter på måndag.