Massivt säkerhetspådrag i Peking inför kommunistpartiets kongress
Himmelska fridens port i solnedgång, den 9 juni 2012. Peking har utfärdat stränga säkerhetsdirektiv och mobiliserat militär och beväpnad polis för att hindra protestincidenter i huvudstaden inför kommunistpartiets 18:e kongress. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Inför det kinesiska kommunistpartiets största nationella samling, där nya personer ska tillsättas på poster i partitoppen, har säkerhetsstyrkor mobiliserats i hela Peking, och ett antal order har delats ut, enligt Hongkongmedier. 

Ett särskilt säkerhetshögkvarter har satts upp av Pekings byrå för offentlig säkerhet, enligt ett meddelande på stadsledningens hemsida. Hundratusentals personer kommer att vara sysselsatta med att hindra oönskade incidenter i huvudstaden. 

Säkerhetsoffensiven drivs nu på medan petitionärer försöker ta sig in i huvudstaden inför partikongressen, och regimen ännu inte lyckats lägga skandalerna kring den avsatte Bo Xilai till handlingarna. Dessutom saktar ekonomin ner, vilket riskerar att leda till ytterligare social oro.

Förutom den ”politiska konstruktionen” av polisstyrkan och stärkandet av kommunistpartiets ”förtrupper” så kommer hundratusentals poliser, beväpnade poliser, vakter och frivilliga att mobiliseras i säkerhetsarbetet, enligt Hongkongbaserade tidskriften Trend. 

Trend, som regelbundet rapporterar om partiets inre angelägenheter, hänvisade till ett antal försvarsorder som statsrådet och den centrala militärkommissionen (partiorganet som ansvarar för militären) utfärdat. 

Den 18 augusti genomförde man till exempel den andra försvarsordern, vilken bland annat innebär att militärer inte kan ta semester för att besöka familjen, att beväpnade patruller finns på gatorna dygnet runt, samt att man kontrollerar trafik och genomsöker fordon. Beväpnad polis finns på nyckelpunkter runt om i Peking och helikoptrar står redo. Man förbereder sig på sex olika typer av incidenter, däribland massmöten, strejker eller organiserade rättssökaraktiviteter. Tibet och Xinjiang kommer att lyda under denna order. 

Den första ordern kommer att genomföras i Peking under den känsliga perioden från 22 september till 25 november, när kongressen förväntas hållas, enligt Trend. Den inkluderar ytterligare åtgärder mot fyra specifika incidenttyper, bland annat överdriven medieuppmärksamhet på förorenad mat.

Säkerhetsmobiliseringen kommer samtidigt som en flod av protester i huvudstaden, och en serie politiska incidenter inom regimen. Partiet håller fortfarande på att hämta sig från skandalen kring Bo Xilai, som började i februari, när den tidigare toppolitikerns högra hand försökte hoppa av till USA. I och med det avslöjades en splittring i regimtoppen mellan de som är lojala med den förre partiledaren Jiang Zemin (däribland Bo) och de som står bakom nuvarande ledaren Hu Jintao. 

Trycket från ekonomiska problem ökar också, enligt många källor, bland annat en av regimens egna tankesmedjor. Wu Jinglian på statsrådets utvecklings- och forskningscentrum, sade i mars att korruptionen är ”bortom all kontroll” och att ekonomiska och sociala konflikter nästan nått en ”kritisk punkt”. 

”Den kinesiska kommunistregimen är under press,” skrev Zhou Yahui, som kommenterar kinesisk politik, i en opinionsartikel nyligen, enligt New Tang Dynasty Television. 

Regimen står inför den allvarligaste ekonomiska krisen hittills, från provinsnivå till den centrala nivån, enligt Zhou. Statliga banker samlar på sig dåliga lån, regimen slits av inre stridigheter och den korruptionen bland partitjänstemän är massiv. 

Allt detta åtföljs av ett offentligt missnöje och ett öppet trots mot myndigheterna på en nivå som inte setts tidigare, skrev Zhou.

Många petitionärer, kineser som reser till Peking för att söka upprättelse för orättvisor de utsatts för och som inte rättssystemet tagit hand om, har hindrats från att lämna sina hem, enligt Sun Wenguang, tidigare professor vid Shandonguniversitetet.

Andra grips så fort de registrerat sin sak på kontoret för brev och besök, sade Sun. Kontoret är den instans som ska hantera dessa ärenden.

De här försöken kan vara ett försök att stoppa det förväntade flödet av frustrerade petitionärer till huvudstaden inför partikongressen. Ett stort antal pensionerade officerare genomförde nyligen en protest i Peking. Enligt He, som själv är en del av gruppen, protesterar man mot att man inte får tillräckliga pensionsförmåner, kompensation för skador, och andra saker man är missnöjda med inom militären. 

Bara under den 15 augusti besökte över 10 000 petitionärer kontoret för brev och besök och partiets antikorruptionsbyrå, enligt en artikel på människorättssajten 64tianwang.com. 

De ständiga protesterna och missnöjet visar på regimens instabilitet, enligt Mou Chuanheng, en dissident från Qingdao i Shandongprovinsen. 

Shi Zangshan, som är en Washingtonbaserad Kinakommentator, sade att massincidenter i Kina på senare år har ”skjutit i höjden”. Termen ”massincident” används för de ofta våldsamma protester där tusentals människor protesterar, oftast mot myndigheterna. 

– Partitjänstemännen känner panik inför det här och fruktar att det nästan är ute med partiet. De vill gör något åt det, men de känner inte till något annat än partiets ”kampfilosofi” och därför utfärdar man dessa löjliga försvarsorder i huvudstaden, tillade Shi.

Rapportering av Tang Ming

Översatt från engelska
http://www.theepochtimes.com/n2/china-news/beijing-locked-down-ahead-of-national-party-congress-284714.html