Massaker på 21 män i shiamuslimsk by
IRAK, BAQUBA: En irakisk kvinna sörjer sin döde son utanför bårhuset till ett sjukhus i staden Baquba nordöst om Bagdad, den 25 November 2006. Kropparna av 21 irakiska bybor från två familjer som hade avrättats föregående natt hittades i dag i Diyala provinsen i nordöstra Bagdad, sade polisen. AFP PHOTO/ALI YUSSEF


21 män i en shiamuslimsk by sköts till döds, då två hus norr om Bagdad angreps, meddelar irakisk polis. Männen tvingades följa med till ett fält där de avrättades. Det yngsta offret var 12 år, sade polisen.

I natt angreps en grupp män två hus i en shiadominerad by nordost om Bagdad. De tvingade ut 21 män och sköt dem, meddelar irakisk polis.

De döda tillhörde två familjer i byn Imam Mansur sju mil nordost om Bagdad i provinsen Diyala. Det yngsta offret var tolv år, sade polisen.

Männen kom i fem bilar sent i går. De tvingade männen att följa med till ett fält i närheten och ”avrättade” dem där. De stal värdeföremål i offrens hem.

Provinsen Diyala plågas av våld mellan folkgrupperna. Ofta ligger upprorsmän knutna till al-Qaida bakom och målgruppen är shiamuslimer.

I går kväll angrep shiamuslimska milismän en sunnitisk enklav i den huvudsakligen shiamuslimska stadsdelen al-Hurriyya – ”Friheten” – i Bagdad. Attacken uppfattades som en direkt hämndattack av shiamuslimer.

Enligt en källa på inrikesdepartementet stormade shiiter in i al-Hurriyya och satte eld på fyra moskéer och även andra byggnader. Enligt polisen dödades 30 människor medan 48 skadades.

Elva personer dödades och en gravid kvinna skadades i en amerikansk operation mot en bombfabrik strax norr om Bagdad i dag, meddelar militären.

De amerikanska styrkorna utsattes för eldgivning när de närmade sig målet nära Taji. I striden som följde dödades tio rebeller enligt den amerikanska militärens tillkännagivande.

– Under skottväxlingen skadades en gravid kvinna och en pojke i tonåren. De fick första hjälpen och fördes därefter till alliansens sjukvårdsanläggningar för ytterligare behandling.

Tonåringen dog senare av sina skador.

Soldaterna sökte igenom området och hittade stora lager av raketdrivna granater, automatvapen och luftvärnsvapen. Allt förstördes därefter i en flygräd, meddelades det utan närmare förklaring.

I fredags förstörde amerikanerna en annan bombfabrik i samhället Tarmiya inte långt från Taji.