Martin Luther King-dagen är en unik helgdag
Turister samlas vid Martin Luther Kings minnesmärke dagen efter att ett tvåpartilagförslag antogs av representanthuset och senaten om att öppna den federala regeringen och höja skuldgränsen, den 17 oktober 2013 i Washington D.C. (Foto: Mark Wilson/Getty Images)


Martin Luther King sade en gång: ”Livets mest återkommande och angelägnaste fråga är: ‘Vad gör du för andra?'” Det är därför som slagordet för nationell helgdag som markerar hans födelsedag är: ”En arbetsdag, inte en ledig dag.” År 1994 utlyste kongressen den till en federal semesterdag som en dag av service.

President Barack Obama och hans familj kommer att servera mat till familjer i nöd på Martin Luther King-dagen på måndag. ”King lärde oss att ‘en individ har inte börjat leva förrän han kan höja sig över de snäva gränserna för individuella angelägenheter till bredare angelägenheter hos hela mänskligheten”, sade presidenten i en proklamation för Martin Luther King-dagen. ”För att hedra denna anda kommer amerikaner över hela landet samlas för en dag av service.”

King-dagens serviceprojekt planeras i hela New York City. Martin Luther King-dagens middag i Park Slope kommer att ge hjälpbehövande en varm måltid och ett varmt leende, enligt den federala Martin Luther King-dagens hemsida, Serve.gov/mlkday. Ett livsmedelslager i Fort Richmond kommer att göras helt om till ett skafferi så att kunderna kan handla i en stormarknadsliknande miljö. Att samla varma kappor för de fattiga, baka sötsaker för barn, måla utan vinstsyfte, läsa på tu man hand med barnen och att organisera spel för tonåringar är bland de goda gärningarna under King-dagen i New York City.

”När du pratar med det amerikanska folket vet du att det finns människor som arbetar i soppkök och människor som är handledare. Människorna som börjar som små företagare och anställer sina grannar, kontrollerar väldigt sällan om de är demokrater eller republikaner. Det finns en känsla av grannsämja som är inneboende i det amerikanska folket – vi måste bara se till att ta vara på den”, sade Obama i ett tal den 9 januari. Förvaltningen vill att dagen sätter igång ett nationellt år av handling.

”Volontärarbete är en central amerikansk tradition som kan hjälpa att lyfta upp samhällsandan och förbättra dess ekonomiska välfärd. När medborgare arbetar tillsammans med varandra för att lösa problem kommer de att få värdefulla kunskaper och erfarenheter och inspireras till att vara volontärer året runt”, sade Wendy Spencer, vd för Corporation for National and Community Service (CNCS), i ett uttalande.

Martin Luther King blev 39 år. Han efterlämnade en änka och fyra barn när han mördades. Han föddes den 15 januari 1929 i Atlanta och dog den 4 april 1968 i Memphis, Tennessee. Han vann ett Nobelpris för medborgerliga rättigheter och social rättvisa 1964. Han ledde den södra kristna ledarskapskonferensen. Ett av hans mest kända citat är: ”Orättvisa var som helst är ett hot mot rättvisan överallt.” Han skrev detta 1963 i sitt fängelsebrev, Letter from a Birmingham Jail, där han hölls för att ha protesterat mot segregation.

Översatt från engelska