Märklig kopparpyramid i Småland
Pyramiden i Småland byggdes av Malte Liewen Stierngranat efter en resa till Cheopspyramiden i Egypten.


Är du på semester i norra småland kan du bekanta dig med en mycket märklig mans verk. Dold av skog, ligger en sju meter hög pyramid i betong, klädd av kopparplåt. Den 26 Juni år 1924 invigdes pyramiden.

Hans namn var Malte Liewen Stierngranat. Malte gjorde vad som föll honom in. Ville han ha en pyramid att begravas i, så byggde han en. Ville han bo i ett slott, så byggde han ett. Ville han ha en egen järnvägsstation, skaffade han det helt sonika.

Resan med sin fru till Egypten och Cheopspyramiden fick Malte att börja smida sina planer på en egen gravpyramid. 1920 gjorde han en karta över ett cirka 2500 kvadratkilometer område där han tänkte placera den. Som den envise man han var började han att bygga den utan tillstånd. Inuti har den formen av ett gotiskt kapell. Där finns även frescomålningar och ett altare. Han uppförde den och flera andra kända byggnadsverk i trakten kring Aneby.

Malte var lite av en sol och vårare, han var ganska beroende av andras pengar till sina infall. När han upptäckte att en av hans första tilltänkta inte hade några pengar som hon sagt, gjorde han slut på förhållandet. Sedan uppvaktade han frenetiskt en annan kvinna som var mycket rik, tills hon inte längre protesterade utan ville gifta sig. Malte hade själv en del talanger. Förutom att vara en särdeles byggherre och ingenjör, blev han utomlands en ganska känd konservator av främst tavlor.

”Det sägs att han ville ha en telefon indragen i pyramiden. För det kanske inte gick att lita på vår Herre på uppståndelsens dag, kanske bäst att kunna meddela sig med omvärlden via tråd” skriver Göran Engström i sin bok, Malte Liewen Stjerngranat – Mannen som gjorde vad som föll honom in.

Mycket kunde han få genom genom att vara enträgen men en telefon fick han dock inte på insidan av gravkapellet.

Källor:
Göran Engströms bok: *Malte Liewen Stjerngranat – Mannen som gjorde vad som
föll honom in.
http://www.aneby.se/aneby/turism/turistbyraan