Människorättsaktivister vill rasera Kinas "brandvägg"
Kina använder internetcensur som blockerar innehåll med ord som dissident, Falun Gong och annan information som regimen inte vill att befolkningen får kännedom om. (Foto:AFP/ Frederic J. Brown)


En grupp förespråkare för mänskliga rättigheter har hos den amerikanska regeringen ansökt om finansiering till en koalition som arbetar för att Kinas stora ”brandvägg” ska rivas.

Direktören för Hudson Institute Project for Civil Justice Reform, Michael J. Horowitz, meddelade på tisdagen vid en presskonferens i Washington DC:

– Vi är här för att informera om att vi lämnar in två brev till utrikesminister Clinton.

Breven som är undertecknade av människorättsaktivister från hela världen, uppmanar utrikesminister Hillary Clinton att bevilja medel till Global Internet Freedom (GIF).

| Titta på NTDTV |

GIF etablerades 2006 och är en ideell organisation som hjälper internetanvändare, främst i Kina, att bryta igenom internetcensuren. Den drivs i första hand av frivilligarbetare som är utövare av Falun Gong, en andlig rörelse som har förföljts av den kinesiska kommunistregimen sedan 1999.

Den tekniske direktören för GIF-koalitionen, David Tian, säger att GIF har blivit det största anticensurprojektet i världen.

– För närvarande är GIF i huvudsak ansvarigt för nästan 90% av anticensurtrafiken över hela världen. De flesta av våra användare är från Kina och Iran, och vart och ett av de länderna har cirka en halv miljon till en miljon användare (per dag), sade David Tian. 

USA:s kongress godkände att 30 miljoner dollar avsattes i budgeten i år för att bekämpningen av internetcensuren i Kina, Iran och andra slutna länder.

Hudson Institutes Michael Horowitz säger att USA:s regering bör hålla vad den lovat.

– Vi avser att sätta press på utrikesdepartementet så att det i handling lever upp till sina löften, så enkelt är det, sade han.

David Tian sade att flaskhalsen för GIF:s insatser är dess serverkapacitet. Med statliga medel kunde koalitionen uppgradera sin anläggning från 1,5 miljoner till så mycket som 50 miljoner användare per dag.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30472/