Människohandel för butiksstölder avslöjad


En ny typ av människohandel har kommit i dagen i Malmö. Fattiga polacker luras till Sverige för att stjäla varor i varuhusen.

Polacker från landets fattiga östra delar lockas till Sverige i tron att de ska få jobb. Väl hitkomna blir de ofta fråntagna pass och ägodelar och tvingas stjäla varor för tusentals kronor per dag i Malmös varuhus. De som vägrat ställa upp på stölderna berättar om misshandel, inlåsning och dödshot, skriver Sydsvenska Dagbladet som har kartlagt människohandeln.

Brottsligheten är svår för polisen att få grepp om, då de drabbade är rädda för repressalier om de säger något. I februari tog en man livet av sig i en poliscell då han sökt polisens skydd efter att ha angivit sig själv för stölder på City Gross i Malmö.

Minst 100 polacker blev lurade att komma till Sverige för att stjäla under det senaste året. Bara förra veckan fick Malmö tingsrätt in fem fall med offer för denna nya form av trafficking – illegal människohandel för kriminella ändamål.

Bakom det hela finns en handfull familjer som återkommande figurerar i polisutredningarna. Rättegången mot en gripen 20-åring från en av familjerna börjar inom kort.