Mannen bakom Damernas Detektivbyrå skriver med glädje
Författaren Alexander McCall Smith besökte Bokmässan i Göteborg för första gången den 24 september 2011. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)


Alexander McCall Smith, författaren till succéböckerna om Damernas Detektivbyrå, är en jovialisk man med vänliga och forskande ögon. Han har nära till skratt och höll sina åhörare trollbundna på seminariet under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg på fredagen 24 september.

Alexander McCall Smith har skrivit en mängd olika serier och fristående berättelser genom åren. De mest kända är böckerna om privatdetektiven Precious Ramotswe och Damernas Detektivbyrå där handlingen är förlagd till Botswana. Serien om Mma Ramotswe har blivit en stor succé som sålts i över 14 miljoner exemplar och översatts till 39 språk.

McCall Smith som även är en världsledande jurist med inriktning på medicinsk etik, beskriver sig som en flitig författare, tusen ord per timme är en normal takt för honom. Det blir tre till fyra böcker per år.

Vad är det som får en författare att skriva så flitigt, hur orkar man?

– Jag antar det har att göra med att jag får mycket glädje av det jag gör. Jag tycker om att skriva, och det ger mig ett stort nöje att skriva dessa böcker. Om jag inte kände den glädjen skulle det vara helt annorlunda, men det är mycket stor glädje för mig, berättar McCall Smith.

 

Kontakten med läsarna är en del av nöjet och det är också många som skriver till honom.

– Jag får en massa energi och en stor tillfredsställelse från mötet med läsarna och det är mycket viktigt. När jag träffar folk som läser mina böcker och som är snälla nog att säga att de har fått nöje av dem; det uppmuntrar mig på något sätt och det är viktigt.

Han startade nyligen ett nytt projekt med den brittiska tidskriften Daily Telegraph.

– Daily Telegraph frågade mig om jag kunde skriva en novellserie för dem. Den skulle också publiceras på internet vilket ju är ett kraftfullt sätt att interagera med läsarna. Det är ett rätt tufft arbete och jag måste skriva varje dag, ett kapitel om dagen, även när jag reser, berättar McCall Smith.

Novellserien har excentriska karaktärer och tidningen bestämde att handlingen skulle utspelas i stadselen Pimlico i London. Serien heter Corduroy Mansions och just denna volym heter Conspiracy of Friends.

Kvällen innan Alexander McCall Smith kom till bokmässan skrev han ett kapitel på hotellrummet. Han berättar lite spjuveraktigt att läsarna kan hitta något om Göteborg i kapitel 28 i serien eftersom han brukar inkludera något från de platser han besöker.

Men hur uppstod Mma Ramotswe, kvinnan som berättelserna i Damernas Detektivbyrå kretsar kring?

– Jag antar att hon kommer från de människor jag mött i Botswana under åren. Som författare gör man olika erfarenheter genom livet. Lägger ihop upplevelserna och plockar från de erfarenheterna, så det är därifrån ens karaktärer kommer.

Vad tycker McCall Smith själv om Mma Ramotswe?

– Jag tycker om hennes godhet. Hon är en extremt god människa, hon är en givande kvinna och jag tycker att hon är ett mycket bra sällskap.

Det sägs att det finns en prominent kvinna i Botswana som påminner om Mma Ramotswe?

– Ja, det finns en dam i Botswana som spelade rollen som Mma Ramotswe i en amatörteater i Botswana. Hon var tidigare hälsominister i regeringen. För mig är hon Mma Ramotswe men samtidigt är hon inte det helt och hållet heller, säger McCall Smith skrattande.

Afrika har påverkat honom mycket, då han föddes i Zimbabwe som är granne med Botswana och tillbringade sin barndom där. Senare flyttade han till Skottland.

– Jag antar att det gav mig en stark känsla för Afrika, så jag tillbringar några veckor varje år i Afrika. Men de flesta av mina böcker utspelar sig faktiskt i Skottland.

McCall Smith berättade före intervjun, på seminariet, att han har ett slags fritt flöde i fantasin, en källa han kan ösa ur material till sina böcker. Ibland blir han själv också överraskad av vad som händer härnäst i böckerna.

Har du mycket fantasi?

– Ja, det har jag, kanske till och med för mycket, skrattar McCall Smith och fortsätter, jag anser att mycket skapas i det undermedvetna och ens undermedvetna sinne gör saker som man inte hade räknat med att göra, så det kan vara förvånande.

Har McCall Smith några råd till dem som vill bli framtida författare?

– Jo jag skulle bara säga, fortsätt skriva, framhärda, och träna, det är väldigt viktigt. Man bör skriva regelbundet och det kommer att utveckla ens förmåga.