Många vill norrut till helgerna
(Foto: AFP/DDP/Axel Schmidt)


Tågen och flygen börjar bli fullbokade inför helgerna. Restrenden är tydlig i år och kanske Är det snöbristen som fått många att drömma om en vit jul. Många svenskar vill norrut, enligt resebolagen.

Många svenskar vill norrut. Kanske är det snöbristen i stora delar av landet som fått m?nga att drömma om en vit jul. Klart är att det i år många som kommer att resa norrut inför helgen.

– På våra X 2000-tåg till Sundsvall finns ett fåtal platser kvar i 1:a klass den 22 december som är den stora resdagen för oss. Även den 23:e finns bara ståplatser kvar. Samma sak gäller för X 2000 till Malmö, säger Ann Sofie Bäck, pressinformatör vid SJ, till TT.

Hon berättar att tågen till Jämtland också är relativt fullbokade.

Veolia Transport, tidigare Connex, kör tåg till Norrland från Göteborg och Stockholm.

– På den senare avgången från Göteborg via Stockholm är det fullbokat från den 19 december. På den tidiga från Stockholm finns det ståplatser kvar även den 22:a och 23:e, säger Bernt Drugge vid Veolias pressjour.

De som väljer flyg i stället förr tåg kan också få en del problem att hitta biljett.

– Det är väldigt mycket bokat norrut precis före jul och även före nyår för att sedan vända så det är stor efterfrågan söderut precis efter nyår, säger Lars Andersen vid SAS.

Han säger att det finns platser på de flesta avgångar, men att det generellt sett är svårare att få dem på flygen norrut.

Eftersom det är många som reser vid helgerna ger han rådet att vara ute i god tid på flygplatserna.

Även hos Malmö Aviation märks trycket norrut. Bolaget har tre inrikeslinjer, Göteborg-Stockholm, Malmö-Stockholm och Umeå-Stockholm.

– Till och från Umeå har vi några ståplatser kvar vid jul och nyår. Då har vi även satt in ett extraplan, säger Bernt Roswall till TT.

Däremot ser det rätt smärtfritt ut att få plats till och från Göteborg och Malmö.

Skyways har också sålt många platser till jul och nyår.

– Det börjar dra ihop sig om man om man ska resa i helgerna, säger marknads- och försäljningschefen Peter Browall.