Den äldre kvinnan har berättat om hur hon våldtogs av en hemtjänstanställd. Nu har Uppsala kommun har börjat kräva utdrag ur brottsregistret vid anställning. Men många kommuner gör det inte.
Den 84-åriga kvinnans berättelse i UNT om hur hon våldtogs av en manlig anställd från den kommunala hemtjänsten har väckt bestörtning.
Trots kvinnans tidiga larm om att mannen var närgången fick han jobba kvar. Dessutom missade kommunen att anledningen till att han stängts av från tidigare hemtjänstjobb var uppgifter om sexuella övergrepp.
Begär utdrag
Efter att fallet uppmärksammats har Uppsala kommun börjat begära utdrag ur belastningsregistret vid nyanställningar.
– Nu har vi infört de här kraven, så nu kan du inte jobba i vår välfärd om du inte uppvisar ett utdrag från ditt brottsregister, säger Tobias Smedberg (V), äldrenämndens ordförande i Uppsala kommun i SR:s P1 Morgon.
Men många kommuner är osäkra på vad de får kontrollera vid anställning.
I en enkät av P4 tidigare i höstas svarade drygt hälften av landets 290 kommuner att de inte begär något utdrag ur polisens belastningsregister när de anställer personer inom hemtjänsten.
Ökad kontroll
I dag måste den som får jobb inom förskola, skola eller socialtjänsten med barn och unga lämna ett registerutdrag för att visa att man inte dömts för vissa grova brott.
Regeringen vill dock gå längre och i oktober föreslog regeringens utredare att kommuner ska få göra kontroller i brottsregister även vid anställningar inom till exempel hemtjänst eller personlig assistans.
Kontrollerna ska inte enbart kunna göras i belastningsregistret, utan även i misstankeregistret, men bara om åtal har väckts.
Förundersökningen om våldtäkten av kvinnan har lagts ner i brist på bevis, enligt UNT. Mannen nekar till brott. Han har avskedats av kommunen.