Många döda i brutal attack i Syrien
En liten flicka håller ett plakat med parollen "Frihet till Syrien" under en regimkritisk protest utanför den syriska ambassaden i den cypriotiska huvudstaden Nicosia den 31 juli. (Foto: Patrick Baz/AFP/Getty Images)


Mängder av människor dödades när syriska säkerhetsstyrkor stormade staden Hama i ett försök att krossa den långvariga proteströrelsen.

Stridsvagnar och väpnade styrkor gick i gryningen på söndagen in i staden, besköt byggnader och mejade ner dussintals människor i en skur av skottlossning.

Sent på eftermiddagen, lokal tid, var det motstridiga uppgifter om antalet dödsoffer, några nyheter rapporterade om att upp till 100 personer hade dödats.

Styrkor lojala mot den syriska presidenten Bashar al Assad rörde sig också mot andra rebelldominerade städer som Harak i Daraa provinsen och Deir al Zour i den östra provinsen där sex personer rapporterades ha dödats på söndagen.

Dessutom greps en oppositionsledare, Sheikh Nawaf Al Bashir, överhuvud för Baqqara stammen i Deir al Zor, på söndagsmorgonen.

Aktionen kommer efter att demokratigrupper lovat att protestera varje natt under den heliga Ramadan, som pågår en månad och börjar idag, måndag.

Människorättsaktivister säger att 1 500 civila och 350 säkerhetspersonal har förlorat sina liv i Syrien sedan protesterna inleddes i mitten av mars.

– Det är en massaker. De vill bryta ner Hama innan Ramadan är slut, citerade AP en invånare i Hama som kallade sig Ahmed.

Mannen sade att stadens sjukhus var överfulla med offer från anfallet.

Attackerna fördömdes av utländska ledare. Storbritanniens utrikesminister William Hague, sade att attacken var ”ännu mer chockerande”, eftersom den ägde rum inför Ramadan.

– President Bashar har fel om han tror att förtryck och militär styrka kommer att få slut på krisen i hans land. Han ska stoppa detta angrepp på sitt eget folk nu, sade Hague.

Översatt från engelska