Många döda efter självmordsattacker i Afghanistan
Afghanska kvinnor gråter när de ser de döda efter en explosion under en religiös ceremoni i Kabuls centrum i december 2011. Minst 34 personer dog i Kabul. (Foto: AFP/Massoud Hossaini)


Fyrtiotvå människor har dödats och ett hundratrettiotal har skadats i en serie explosioner i sydvästra och norra Afghanistan. Uppgifterna om antalet döda och sårade är osäkra.

I staden Zaraj, provinshuvudstad i Nimroz-provinsen i den sydvästra delen av landet nära gränsen mot Iran, slog minst elva självmordsbombare till på minst fyra ställen. Explosionerna inträffade bland annat vid entrén till ett sjukhus och på marknader där många människor handlade inför firandet att fastemånaden Ramadan snart är över. Alla attentatsmän lyckades dock inte spränga sig själva.

Vice polischefen Mujibullah Latifi i Nimrozprovinsen sade till AFP att några av attentatsmännen dödats av polisen.

”Det är många dödsoffer, de flesta civila”, sade han.

Rapporter säger att två av bomberna exploderade när polisen sköt mot dem.

Afghanska underrättelsetjänstemän säger att ett antal potentiella självmordsbombare hade infiltrerat Zaranj. Några hade arresterats på måndagen och några tidigt på tisdagen, enligt BBC

En tjänsteman berättade att han hade sökt efter fler attentatsmän på en marknadsplats när attackerna började.

Ett ögonvittne berättade för BBC att han hade varit och handlat sötsaker med sina barn när han hörde en smäll och föll till marken. När han vaknade var det blod överallt.

Jämfört med huvudstaden Kabul och Kandahar längre norrut har Nimroz-regionen tidigare varit relativt förskonat från våld och självmordsattacker. Men i lördags dödades ett tiotal poliser i en annan del av regionen när en misstänkt taliban öppnade eld.

Strax efter rapporterade polisen i Kunduz-provinsen i norr att tolv människor dödats och 36 skadats av en annan bomb.

Distriktsguvernören i Dasht-e Archi i Kunduz-provinsen berättade att bomben placerats på en motorcykel som exploderat strax innan fastan var över för dagen. Många av offren tros vara civila, däribland flera matvaruförsäljare.

Än så länge har ingen tagit på sig dåden, men liknande attacker har tidigare skyllts på militanta talibaner.

Enligt FN har fler än 1 100 civila afghaner dödats i olika typer av våldsdåd under årets första sex månader.

År 2014 ska de sista utländska trupperna ha lämnat Afghanistan och säkerhetsarbetet ha tagits över av afghanska myndigheter.