Maktspel och inre stridigheter bakom Kinas gränskonflikt med Indien
Kinas ledare Xi Jinping (t.v.) talar med Indiens premiärminister Narendra Modi vid en gemensam presskonferens i New Delhi den 18 september. Indiens premiärminister uttryckte oro över incidenter längs de båda ländernas omtvistade gräns, medan dödläget mellan trupperna vid gränsen överskuggade de viktiga samtalen. (Foto: Raveendran/AFP/Getty Images)


På torsdagskvällen drog sig kinesiska trupper tillbaka från indiskt territorium i Ladakh, ett område i norr som gränsar till Kina. Detta hände precis efter att den indiske premiärministern, Narendra Modi, tog upp frågan om gränskonflikter med den kinesiske ledaren Xi Jinping under hans besök i Indien.

Xi anlände i Indien i onsdags, och det var första gången en kinesisk toppledare besökt Indien på åtta år. Partiledaren skrev under en rad viktiga avtal och lovade investeringar på 20 miljarder dollar i Indien de kommande fem åren.

Men även om det ekonomiska samarbetet mellan de två länderna har lyfts fram, har närvaron av hundratals – vissa säger att det rör sig om 1 000 – kinesiska soldater på indiskt territorium fått den största uppmärksamheten.

Enligt indiska medier gick soldater från kinesiska Folkets befrielsearmé tidigare förra veckan in i Chumur-regionen i södra Ladakh som gränsar till Kina. Allt eftersom antalet kinesiska soldater ökade skickade också Indien 1 500 soldater till regionen, vilket ledde till en spänd situation mellan de två arméerna.

Enligt New Delhi Television (NDTV) sade Xi till Modi under deras  samtal i torsdags att han har beordrat de kinesiska trupperna att dra sig tillbaka. Men några timmar efter deras reträtt började 35 kinesiska soldater att åter igen korsa det indiska territoriet och stationerade sig själva på en kulle.

Times of India rapporterade att den indiska armén, som hade börjat dra sig tillbaka, stoppade nedtrappningen av operationerna och fortsatte att bevaka området.

Kinas avsikter

Indien och Kina har haft gränskonflikter i ett halvt århundrade efter att ett gränskrig 1962 bröt ut mellan de två länderna. En analytiker tror att Kina håller igång gränstvisten för att utöva påtryckningar på Indien.

”Kina uppfattar att olösta gränsfrågor ger Kina det strategiska inflytande man behöver för att hålla Indien i ovisshet om sina intentioner, orolig över dess förmågor, exponera Indiens sårbarhet och svagheter och garantera att New Dehli ‘beter sig bra’ i frågor av största vikt för Kina”, skrev Mohan Malik i en artikel i en specialutgåva för Indiens tidskrift ”World Focus”. Malik undervisar vid Asia-Pacific Center for Security Studies i Honolulu.

Det här är kanske inte heller hela bilden. Enligt Chris Chappell, som kommenterar kinesisk politik och är värd för New Tang Dynasty Televisions ”China Uncensored”, kan gränsdispyten handla om en intern fraktionstrid i det kinesiska kommunistpartiet.

”Xi försöker också utöka sitt inflytande över militären. Den hårdföra, krigshetsande extremistfraktionen i partiet är helt i gasen och eldar aggressivt på territoriella dispyter”, skrev han i en opinionsartikel i Epoch Times i fredags.

Om man ser det genom dessa glasögon kan konflikterna om gränsen vara ett sätt för den andra fraktionen för att få Xi framstå i dålig dager när han är på diplomatiskt toppbesök.