Lust att lämna allt ett tag?
Idyllisk strand: De avlägsna stränderna på Tikehau vederkvicker även de tröttaste av resenärer. (Bild med tillstånd från Pearl Resorts & Spa)


Allt sedan resenären kapten Cook första gången fick syn på Polynesien, har mystiken och romantiken hos dessa idylliska öar i södra Stillahavet lockat turister. Medan Tahiti, Bora Bora och Moorea blivit kända under 1900-talet till följd av alla jetsettare som sökt efter att tillfredställa sina reslustar, är andra lika exotiska öar såsom Manihi och Tikehau okända för de flesta internationella resenärer.

Därför har de förblivit glest besökta och oexploaterade tillflyktsorter med omkring 30 till 50 procent lägre priser jämfört med de mer kända systeröarna.

Båda öarna hör till Tuamotus, en polynesisk skärgård bestående av 76 lågt liggande öar utspridda över ett havsområde på 19 000 kvadratkilometer. Jag flög nyligen med Air Tahiti Nui till södra Stillahavet där jag tillbringade en storslagen vecka då jag ”flydde från allt”, på Pearl Resorts på Manihi och Tikehau. Från luften påminner Tuamotus om små prickar som flyter i kristallklara laguner i glittrande färger av turkos, azurblått och akvamarin.    

Garanterad Stillhet

De lyckliga som har möjlighet att spendera sin semester på Manihi eller Tikehau kan njuta av avskildhet och djup stillhet. Gästerna har bokstavligen en hel ö för sig själva eftersom Pearl Resorts anläggningar är de enda turistanläggningar som finns på varje ö. Befolkningen på Manihi är drygt 800 medan det på Tikehau bor endast 400 människor. Det finns bara en by på varje ö.

Det finns endast några få bilar därute – cyklar och motorbåtar är de huvudsakliga transportmedlen – vilket förstärker känslan av att vara långt borta från den ”verkliga” världen. För stadsbor som jag som flyr asfaltdjungeln, är dessa öar en perfekt plats att varva ner och verkligen komma bort från allting. För den ultimata avslappningen finns inget bättre än att ligga i en superskön hängmatta mellan två kokosnötpalmer, låta sig gungas fram och tillbaka i rytm med palmbladens fläktande i den milda brisen.

Dykning och svarta pärlor

För dem som vill ha en mer aktiv semester är dykning och snorkling favoritnöjen, eftersom dykare möter fantastiska korallformationer, likaså varelser med spännvidd från färgglada ängel- och papegojfiskar till rockor, barracudor och hammarhajar. Gästerna kan också följa med på kanotutflykter, delta i djuphavsfiske, göra en heldagsutflykt till en avskild liten ö eller delta på en solnedgångskryssning. Under namnet ”Den rosa sandön” är Tikehau känd som en spännande plats för dykning sedan Jacques Cousteau noterade att lagunen innehåller den högsta koncentrationen av tropiska fiskar i hela Tuamotus. Det finns så gott om fisk att bofasta fiskare har tillverkat ”fisklådor” (inhägnade områden under vatten) där de fångar papegojfiskar som är deras största mat- och inkomstkälla.

Manihi ligger på kanten av en stor lagun med särskilt goda omständigheter för förädling av svarta pärlor. Vanligen kallade för ”svarta pärlor” är dessa mycket eftertraktade ädelstenarna högt skattade världen över för sina karaktäristiska färger. Den första pärlfarmen i hela Polynesien grundades på Manihi och idag är ön den ledande leverantören av odlade pärlor. Gästerna på anläggningen kan följa med på en guidad tur till en av 60 pärlfarmer i lagunen, där de kan observera de intrikata tekniker i förädlingen av pärlans moder.

Bungalows över vatten

Boendet på Pearl Resorts båda anläggningar består av bungalows byggda över vatten eller på stranden; det finns 19 över vatten- och 22 strandbungalows på Manihi och 16 över vatten- och 14 strandbungalows på Tikeahu. Bungalows som står över vatten är byggda på pålar och strandbugalows är byggda endast några steg från strandkanten. Bekvämligheterna i alla bungalows inkluderar solaltan, luftkonditionering, takfläkt, tv, mini-bar och hårtork. Alla bungalows över vatten har ett unik inbyggt glasbord vilket ger en obehindrad vy av havet inunder.   

Förutom Manihi och Tikehau, finns det också Pearl Resorts på flera andra polynesiska öar, däribland Bora Bora, Moorea, Raiatea, Le Taha´a, Hiva oa och Nuku Hiva. För reservationer och information gå in på webbsidan www.pearlresorts.com.

För information om flygningar gå in på: www.airtahitinui.com. Flyget mellan öarna från Papeete till Tikehau tar 50 minuter, och det tar 60 minuter att flyga från Papeete till Tikehau.


En avlägsen skönhet; ta in solen, sanden och havet i Tikehau, en av de vackraste och mest fridfulla resmål som Södra Stillahavet har att erbjuda. (Bild med tillstånd från Pearl Resorts & Spa)

En avlägsen skönhet; ta in solen, sanden och havet i Tikehau, en av de vackraste och mest fridfulla resmål som Södra Stillahavet har att erbjuda. (Bild med tillstånd från Pearl Resorts & Spa)


Service på vatten: Tropiska presenter levereras via en utriggare till bungalows som är byggda över vatten på Mahini Resort. (Bild med tillstånd från Pearl Resorts & Spa)

Service på vatten: Tropiska presenter levereras via en utriggare till bungalows som är byggda över vatten på Mahini Resort. (Bild med tillstånd från Pearl Resorts & Spa)