Löfvens budget föll - inget samarbete
Riksdagens kammare. (Foto: Melker Dahlstrand / Pressbild Riksdagen)


Idag, onsdag, debatterade riksdagsledamöterna regeringens budgetproposition, en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet. Den ger bland annat riktlinjer för den ekonomiska politiken, budgetpolitiken, och ger förslag till statens inkomster och utgiftsramar för 2015.

– Hur ska Sverige styras under de kommande åren, undrade finansminister Magdalena Andersson (S) med tanke på det som Sverigedemokraterna sade under gårdagens presskonferens:

– Sverigedemokraterna kommer att agera för att försöka fälla varje regering som väljer att verka för en ökad invandring och ger Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik, sade då SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson.

Konsekvenserna blir, tyckte Magdalena Andersson vid debatten i kammaren, att:

– Antingen samarbetar vi över blockgränserna eller så dansar vi efter Sverigedemokraternas pipa.

Vice ordförande i Skatteutskottet och gruppledaren Leif Jakobsson (S) såg ut över Sverige och samarbetsproblemen som finns där.

Samarbete ute i landet

– Ute i Sverige samarbetar man inom kommuner och landsting, ibland i väldigt oheliga allianser, för att nå fram till en lösning i budgetfrågan. Ska inte vi i Sveriges riksdag kunna göra det? frågade han riksdagens ledamöter.

En budget får vi ändå eftersom Sverigedemokraterna sagt att de tänker rösta på Alliansens budgetförslag, inte regeringens.

– Jag kommer inte att sitta kvar om Alliansens budget vinner. Det vore rent korkat att göra annat, har statsminister Stefen Löfven (S) sagt enligt Aftonbladet.

Röstning

Klockan 16 röstade riksdagens ledamöter om Löfvens budget med siffrorna 152 ja och 183 nej. Allianspartiernas budgetförslag segrade med stöd av Sverigedemokraterna.

Det var slutet för Löfvens budget och nu ska statsministern ta ställning till om han verkligen tänker avgå. Däremot kan han inte avgå idag eftersom hans regering måste sitta i tre månader innan han kan ta det steget. 

Omröstningen fick följdverkningar för 27 utgiftsområden som måste ändras på grund av den tagna budgeten.