Löfven bildar koalitionsregering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet
Stefan Löfven ler efter presskonferensen. Han har fått fritt fram att bilda regering. (Foto: Henrik Montgomery/AFP/Getty Images)


På tisdagen kommer talman Urban Ahlin att föreslå Stefan Löfven till ny statsminister, meddelades på Löfvens och Ahlins gemensamma presskonferens i riksdagen på måndagskvällen.

Stefan Löfven sade att han kommer att bilda en koalitionsregering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna, och upprepade att han vill se mer samarbeten mellan partier över blockgränserna. 

”Vi kommer att ha olika uppfattningar inom de olika partierna. Det är så en demokrati är som starkast – när man redogör för olika uppfattningar och bryter perspektiv mot varandra. Frågan är bara hur vi hanterar den olikheten så att vi faktiskt för Sverige framåt,” sade han.

Han kommer dock inte att samarbeta med Sverigedemokraterna, poängterade han.

De största utmaningarna tycker han är för hög arbetslöshet, låga skolresultat och att välfärden inte levererar det den ska, men han är övertygad om att den utvecklingen går att vända:

”Jag vet att vi kan göra Sverige till en global förebild för vår utveckling och vårt arbete med både jämlikhet och jämställdhet och inte minst vara en global föregångare när det gäller klimatfrågorna. Det är det jag vill att den tillträdande regeringen ska komma igång med så snart som möjligt.”

Statsministern kommer att väljas på torsdag och regeringsförklaringen och ministerlistan ska vara klar på fredag.