”Livets gåva ... en sann belöning för vem som än ser den här showen”
Garner och hans fru vid tisdagskvällens DPA-föreställning. (Foto: Evan Ning / Epoch Times)


Garner, entreprenör och välgörare i Kitchener, var full av lovord för Divine Performing Arts föreställning av traditionell kinesisk kultur på en utsåld Circle in the Square:s teater på tisdags kvällen.

– Det var en visuell upplevelse för hjärtat och själen – den gav en bred tolkning av historien och en enorm lärdom, sade han under pausen.

– Den allmänna kompetensnivån hos artisterna och deras engagemang för sin konst är otroligt, det tar andan ur en… Jag tackar hela Divine Performing Arts teamet för vad de har åstadkommit och framförallt för att de fört den hit till staden Kitchener. Den är mycket speciell, mycket speciell. 

Garner är en respekterad ledargestalt i samhället, han har arbetat i olika ledande befattningar med banker och storföretag. Som en del av hans nuvarande arbete med näringslivsassociation säkrade han 100 000 dollar i stöd till ett större konstevenemang i samhället.

Garner sade att det var omöjligt för honom att namnge någon del av showen som favorit eftersom varje del – musiken, dansen, dräkterna -har bidragit till det övergripande framförandet. Han tillade att det var blandningen av dessa element och föreställningens försök att återuppliva traditionell kinesisk kultur och värderingar som verkligen berörde hans hjärta.

– Tolkningen av det förflutna till nutid är ett verkligt budskap som alla borde omfamna, sade han.

– Man förstår att den kinesiska kulturen förmodligen har funnits längst av alla kulturer. När man ser sig om och inser vad vi tar för givet idag, rötterna av detta går hela vägen tillbaka. 

Ett exempel på detta är de tumlande teknikerna av klassisk kinesisk dans, metoder som senare togs och införlivades i gymnastiken, vilka får en del människor att tänka att vändningar och hopp i kinesisk dans är hämtade från akrobatik när det i själva verket är tvärtom.

The Divine Performing Arts syfte är att återuppliva traditionell kinesisk scenkonst. När den auktoritära kommunistiska regimen, som för närvarande regerar i Kina, kom till makten för 50 år sedan började det systematiskt förstöra traditionella trosföreställningar och konstformer. Sångerna skrevs om för att innehålla propagandatexter och scenkonst blev en av regimens främsta sätt att ändra kinesiska folkets tro och värderingar. Lärorna från konfucianism till buddhism blev förbjudna och dygder som respekt för sina föräldrar ersattes med lojalitet mot det kommunistiska partiet.

– Ingen ska förlora sin kultur, man måste alltid veta var man kommer ifrån. Man bör därför bevara kulturen, bevara platser där olika historiska danser kan presenteras för människor. Människorna ska ha tillgång till dessa.

Han tillade att showen var ett bra sätt att lära människorna om Kinas förflutna och nutid, om dess traditionella kultur och de saker som händer där nu.

– Kulturen kommer från hjärtat. Människorna måste få existera och människorna behöver leva sina liv såsom de vill leva i fred och harmoni, sade han.

Två av danserna i årets världsturne skildrar scener som utspelar sig i Kina idag. I en dans är en far förföljd för att han övar Falun Gong. De fantastiska scenerna som till sist uppenbarar sig i detta stycke presenterar ett budskap om hopp och vittnar om en gammal kinesisk tro på att goda människor i slutändan belönas, även om inte i detta liv.

Garner tillade att undertryckande av människors frihet inte är bra för någon kultur.

– Jag tror att fler människor måste säga sin mening och lära sig mer om vad som händer i olika delar av världen och sedan försöka bidra med sitt. Vi är rätt så fria här i Kanada. Vi kan ha vår åsikt och uttrycka vår uppfattning, så när du ser en sådan sak är det tufft att veta att många människor inte har några alternativ.

Han sade att Divine Performing Arts gjorde sin del i att ta upp dessa frågor, vilket var bra för en mångsidig stad som Kitchener.

Garner, som för närvarande är direktör för en näringslivsassociation i en av Kanadas större städer, köpte tjugo av de bästa platserna i teatern och skänkte bort dem på en julfest.

– Människorna måste förstå alla kulturer och det är därför vi ville delta i detta, sade han och förklarar sitt beslut att köpa och ge bort biljetter som är värda tusentals dollar.

– De kommer för att se denna föreställning och sedan kommer de att berätta för folk i morgon. Just nu är det två shower i Kitchener, nästa år kommer det att vara tre, sedan fyra och sedan fem …. Och då kommer alla vara slutsålda! 


(Foto: Mu Feng/The Epoch Times)

(Foto: Mu Feng/The Epoch Times)

Han fortsatte att berömma Divine Performing Arts förmåga att upplösa separationen mellan människor av olika kulturer.

– Det bryter ned barriärer av märkbara kulturella skillnader och när du sedan ser dem och spenderar tid med människorna, då inser du: ”Hej de är precis som du och jag, de har samma övertygelser. De vill ha en plats att bo i, de vill bilda en familj, de vill tjäna pengar för att försörja sina familjer, de vill ha det bästa för sina familjer. Det skiljer sig inte från min kultur här, eller hur?” Detta kommer att skapa en bättre värld för oss alla.

Garner njöt också av Divine Performing Arts orkester, som kombinerar rikt fylligt ljud från en västerländsk symfoniorkester med traditionella kinesiska melodier och kinesiska instrument och gör det möjligt för dess kompositioner att på en gång utvinna potentialen av den västerländska okestralmusiken och ändå ha rika kinesiska kvaliteter.

– Jag älskade musiken … att lyssna på forntida musik är helande för själen och det är därför som jag säger att för mig är det en visuell njutning för hjärtat och själen. Hela erfarenheten är mycket helande och jag känner mig lugn. De frågor som jag tog itu med idag är borta och jag bara njuter av visningen.

Bland de legender som presenteras i årets turné är en scen från en av Kinas mest populära klassiska romaner, ”Färden till Västern” som berättar historien om en munks resa västerut för att hitta heliga skrifter. Längs vägen skyddas han av Apkungen, en övernaturlig varelse.

– Jag gillade den forntida historien om Apkungen och den typen av ideal och tro på att det finns någon som ser efter dig under dina resor. Jag tycker att det är stort och det är den sortens berättelse som binder allting ihop.

– Dräkterna är fantastiska, kvinnorna är vackra, männen är jättebra, musiken, alla är bra dansare – det är hela paketet. Och vi kommer att stötta den ännu mer nästa år, lovade han.

Efter sin sista show i Kitchener-Waterloo på onsdagkväll reser Divine Performing Arts till Toronto för en sex dagars show på John Bassett Teater.

Åskådarna i den utsålda föreställningen på tisdagen gav showen stående ovationer.

– Det är en sann belöning för alla som får se showen, det är absolut något speciellt.

– För mig är det som livets gåva.

The Epoch Times är stolta sponsorer av Divine Performing Arts 2009-års världsturne. Se www.DivinePerformingArts.org för mer information.


Översatt från engelska:http://en.epochtimes.com/n2/content/view/9926/