loadingGäster som besökt restaurangen 23–27 september har kontaktats av Smittskydd Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT
Gäster som besökt restaurangen 23–27 september har kontaktats av Smittskydd Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes

Listerialarm: Tio personer bekräftat smittade

Marielle Theander Olsson/TT

Tio personer har bekräftats smittade av listeria efter besök på lyxkrogen Coco & Carmen, enligt Region Stockholm. Totalt har 130 personer haft symtom och uppsökt sjukhus i regionen.

Vid lunchtid på fredagen vårdades ett tiotal patienter med misstänkt listeriainfektion i Stockholm. Antalet har minskat sedan torsdagen och de flesta som söker vård behöver inte läggas in.

Totalt har cirka 130 personer sökt vård på någon av regionens akutmottagningar.

”I går och i dag har antalet nya sökande minskat avsevärt men enstaka personer med symptom kommer in”, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Smittspårningen omfattar 450 personer som besökt restaurangen mellan 23–27 september. De har kontaktats och uppmanats att söka vård vid symtom.

Får in anmälningar

På fredagsförmiddagen hade cirka 100 anmälningar om misstänkta magsymtom kommit in till miljöförvaltningen i Stockholm från gäster som besökt lyxkrogen.

– Vi fortsätter att få in anmälningar, vi har drygt 100 nu och det verkar som att det fortsätter att komma in. Vi väntar fortfarande på provsvar, säger Lovisa Grimsell, presstalesperson på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Vad som ligger bakom utbrottet är okänt. Enligt Lovisa Grimsell skickades proverna in i onsdags och väntas ta tre till sju dagar att analysera.

FHM ska analysera

Ett tiotal personer i Uppsala, samt flera i Örebro, Kronoberg och Västra Götaland har också behövt söka vård.

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man kopplats in för att samordna mellan regionerna. Myndigheten ska också analysera om de bakterier som hittas i utbrottet är av samma stam.

Större listeriautbrott i Sverige är ovanliga, men har tidigare kunnat kopplas till produktion av ett visst livsmedel, exempelvis en kallskuren vara som kontaminerats och som sedan sålts över landet.

– Det är det som är lite speciellt med det här utbrottet och lite oroväckande, att det är så många individer som har insjuknat på kort tid, säger tillförordnad statsepidemiolog Erik Sturegård.

Han betonar att det är viktigt att gå till botten med var smittan kommer ifrån.

– Generellt vid alla födoämnesutbrott är det väldigt viktigt att försöka hitta smittkällan, så att man undviker att få nya fall. Finns det kontaminerad eller infekterad mat någonstans finns det en risk innan man har destruerat den.

Listeriautbrott

Enligt Folkhälsomyndigheten är listeriautbrott relativt ovanliga. I de fall det sker handlar det oftast om sporadiska fall.

1994–1995 rapporterades det första utbrottet som var kopplat till lax. Sex av nio fall kunde då kopplas till gravad lax som förvarats i kylen.

2013–2014 upptäcktes ett större utbrott med totalt 49 fall som var spridda över landet, där charkprodukter tros ha varit orsaken.

2015–2018 pågick ett utbrott i Europa där totalt 47 personer i fem länder blev sjuka, varav sju i Sverige. Majs och andra frysta grönsaker som producerats på samma anläggning låg bakom.

2022–2023 rapporterades 19 fall i Sverige. Utbrottet härleddes till vakuumförpackade laxprodukter och senare även till olika partier av norsk laxråvara.

Källa: Folkhälsomyndigheten

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingGäster som besökt restaurangen 23–27 september har kontaktats av Smittskydd Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT
Gäster som besökt restaurangen 23–27 september har kontaktats av Smittskydd Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes

Listerialarm: Tio personer bekräftat smittade

Marielle Theander Olsson/TT

Tio personer har bekräftats smittade av listeria efter besök på lyxkrogen Coco & Carmen, enligt Region Stockholm. Totalt har 130 personer haft symtom och uppsökt sjukhus i regionen.

Vid lunchtid på fredagen vårdades ett tiotal patienter med misstänkt listeriainfektion i Stockholm. Antalet har minskat sedan torsdagen och de flesta som söker vård behöver inte läggas in.

Totalt har cirka 130 personer sökt vård på någon av regionens akutmottagningar.

”I går och i dag har antalet nya sökande minskat avsevärt men enstaka personer med symptom kommer in”, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Smittspårningen omfattar 450 personer som besökt restaurangen mellan 23–27 september. De har kontaktats och uppmanats att söka vård vid symtom.

Får in anmälningar

På fredagsförmiddagen hade cirka 100 anmälningar om misstänkta magsymtom kommit in till miljöförvaltningen i Stockholm från gäster som besökt lyxkrogen.

– Vi fortsätter att få in anmälningar, vi har drygt 100 nu och det verkar som att det fortsätter att komma in. Vi väntar fortfarande på provsvar, säger Lovisa Grimsell, presstalesperson på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Vad som ligger bakom utbrottet är okänt. Enligt Lovisa Grimsell skickades proverna in i onsdags och väntas ta tre till sju dagar att analysera.

FHM ska analysera

Ett tiotal personer i Uppsala, samt flera i Örebro, Kronoberg och Västra Götaland har också behövt söka vård.

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man kopplats in för att samordna mellan regionerna. Myndigheten ska också analysera om de bakterier som hittas i utbrottet är av samma stam.

Större listeriautbrott i Sverige är ovanliga, men har tidigare kunnat kopplas till produktion av ett visst livsmedel, exempelvis en kallskuren vara som kontaminerats och som sedan sålts över landet.

– Det är det som är lite speciellt med det här utbrottet och lite oroväckande, att det är så många individer som har insjuknat på kort tid, säger tillförordnad statsepidemiolog Erik Sturegård.

Han betonar att det är viktigt att gå till botten med var smittan kommer ifrån.

– Generellt vid alla födoämnesutbrott är det väldigt viktigt att försöka hitta smittkällan, så att man undviker att få nya fall. Finns det kontaminerad eller infekterad mat någonstans finns det en risk innan man har destruerat den.

Listeriautbrott

Enligt Folkhälsomyndigheten är listeriautbrott relativt ovanliga. I de fall det sker handlar det oftast om sporadiska fall.

1994–1995 rapporterades det första utbrottet som var kopplat till lax. Sex av nio fall kunde då kopplas till gravad lax som förvarats i kylen.

2013–2014 upptäcktes ett större utbrott med totalt 49 fall som var spridda över landet, där charkprodukter tros ha varit orsaken.

2015–2018 pågick ett utbrott i Europa där totalt 47 personer i fem länder blev sjuka, varav sju i Sverige. Majs och andra frysta grönsaker som producerats på samma anläggning låg bakom.

2022–2023 rapporterades 19 fall i Sverige. Utbrottet härleddes till vakuumförpackade laxprodukter och senare även till olika partier av norsk laxråvara.

Källa: Folkhälsomyndigheten

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025