Lindrigare pollensäsong i år


Just nu rinner ögon och näsor på många allergiker. Men årets pollensäsong har inte varit lika brutal som i fjol. Det har varit höga halter av björkpollen i två veckor men i slutet på veckan börjar det minska på de flesta håll, enligt Agneta Ekebom, pollenbiolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

-Blomningen är i höjd med Sundsvall. Svårt att säga hur långt blomningen avancerar nu med tanke på att det ska bli svalare igen, säger hon till TT.

Efter björken kommer ekpollen. Blomningen av ek har tagit ordentlig fart i Sydsverige och snart har den nått Mälardalen. Många björkallergiker reagerar också på ek och bok.

Tidig säsong

Blomningen har börjat ovanligt tidigt i år på grund av värmen. I fjol började pollensäsongen senare än i år, men blev å andra sidan explosionsartad och ställde till med mycket stora problem för allergikerna.

-I Stockholm hade vi åtta dagar i följd med mycket höga halter av björkpollen förra året. De nivåerna har vi inte varit i närheten av i år, säger Agneta Ekebom.

Hassel och al är i stort sett överblommat, men snart är det dags för gräspollen. I sydligaste Sverige finns det redan, även om halterna är låga fortfarande. Riktigt kämpigt får gräsallergikerna i slutet av maj.

Så här års blir palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet nedringt av folk. De flesta undrar hur höga pollenhalterna är och när de kommer att klinga av.

För dem i storstäderna blir pollensäsongen ofta jobbare på grund av avgaserna. Det kan till och med vara bättre för en allergiker att vistas på landet, trots att pollenmängderna är större där, enligt Agneta Ekebom.

Två miljoner har besvär

En normal säsong drabbas nästan två miljoner svenskar av besvär när al, hassel och björk blommar. Många allergiker är beroende av mediciner för att klara vardagen.

Apotekets försäljning av allergitabletter och nässpray ökade förra året med 27 procent jämfört med året innan.

-Jag har inte några exakta siffror, men försäljningen har hittills varit högre i år jämfört med samma period förra året. Dels blev det ju varmare tidigare i år, dels verkar det som om folk vill vara bättre förberedda, säger Carina Altsjö på Apoteket AB.