"Lin Biao-incidenten" åter ett problem för Peking
Det kineiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping den 6 maj, 2013 i Peking. (Foto: Jason Lee-Pool/Getty Images)


Ännu en politisk het potatis har landat i knät på Kinesiska kommunistpartiets nya ledare Xi Jinping, i och med publiceringen av en bok i Hongkong som utmanar partiets version av sin egen historia.

1971 dog Mao Zedongs vice ordförande Lin Biao i en flygolycka i den mongoliska öknen, under omständigheter som har väckt misstankar. Lin hade bekräftats som nästa partiledare, men Mao hävdade att Lins flygplan fick slut på bränsle när Lin försökte hoppa av till Sovjetunionen, efter en misslyckad kupp. Han fördömde Lin som en förrädare och kontrarevolutionär, och resten är historia.

En ny bok presenterar dock en annan version. Dess titel kan översättas till ”En tillbakablick på Lin Biao-incidenten: Fakta och tillrättalägganden” och har skrivits av Bao Pu, son till Bao Tong, som var politisk sekreterare till den reforminriktade partiledaren Zhao Ziyang. Zhao krossades av sina partikamrater efter att han försökt nå en förhandlingslösning med studentdemonstranterna strax innan massakern på Himmelska fridens torg.

De fakta och tillrättalägganden som presenteras i boken står i skarp kontrast till den andra volymen av historieboken ”Det Kinesiska kommunistpartiets historia” som täcker perioden 1949-1978. Xi Jinping själv har varit redaktör för delar av boken, som håller sig till partilinjen att Lin hade planerat ett attentat mot Mao och tänkte etablera en ny regering i södra Kina.

I den nya boken presenteras dock diverse bevis som talar emot att Lin Biao konspirerade mot partiet, bland annat handskrivna brev från Lin Biaos dotter, Lin Douou, dokument från Lins fyra högsta generaler och artiklar av fyra kinesiska experter som ifrågasätter vittnesmål från officerare.

Enligt en kommentar i engelska Sunday Times den 5 maj underminerar boken Xis trovärdighet och visar hur Kinas historia har skrivits om för att passa partilinjen.

”Xi Jinping är maoist”, sade bokens författare Bao Pu till Sunday Times. Enligt honom var Xi hjärnan bakom den nyligen utkomna propagandavolymen.

Boken har en introduktion av Kinaexperten Roderick MacFarquhar från Harvard, som anser att Lin föll i en av Maos fällor.

Han menar att Mao fruktade Lins grepp om armén, och att Maos manövrerande mot Lin ledde till att han och hans familj gjorde det ödesdigra flyktförsöket.

”Varför skulle Lin behöva ta till sådana extrema åtgärder? Hans namn var inskrivet i partikonstitutionen som kronprins, och eftersom han var 14 år yngre än ordföranden kunde han tänkas få efterträda honom inom några år.”

Översatt från engelska