Libyen nekar de flesta européer visum
Libyens ledare Muammar Gaddafi på världstoppmötet om livsmedelsförsörjning den 16 november 2009 i Rom. (Foto: Alessandro Bianchi / AFP / Getty Images)


Libyen har slutat utfärda visa till medborgare från de flesta europeiska länderna efter att tjänstemän i landet lovat vedergällning till följd av ett diplomatiskt gräl med Schweiz.

Det diplomatiska grälet startade sommaren 2008 i Schweiz där den libyske ledaren Muammar Gaddafis son och gravida sonhustru anklagades för att ha betett sig illa mot personalen på ett hotell. Båda släpptes fria mot borgen.

Libyen lär i sin tur ha vidtagit åtgärder mot Schweiz genom att inte låta två schweiziska ABB-anställda affärsmän lämna Libyen 2008. Affärsmännen bodde därefter på den schweiziska ambassaden i Libyen.

Enligt tidningsnyheter ställdes affärsmännen inför rätta den 30 januari 2010. Sveriges Radio rapporterade den 7 februari 2010 att en domstol i Libyen hade lagt ner åtalet mot en av dessa affärsmän som var misstänkt för olaglig affärsverksamhet.

Den andre affärsmannen fick böter på motsvarande 6 000 kr för brott mot affärsregler.

Men trots detta tycks det diplomatiska kriget fortsätta mellan Schweiz och Libyen.

Diplomater berättade för medierna på måndagen att Libyen har utestängt besökare från 22 länder inom Schengenområdet och tre andra länder, däribland Schweiz.

Under helgen rapporterade en libysk tidning att Schweiz hade utarbetat en svart lista gällande visa, där överste Muammar Gaddafi och hans familj ingår. Tidningen skriver att det nordafrikanska landet planerar att svara med ”hårda åtgärder”.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/29844/

M-L Koivuluoto, Epoch Times Sverige har bidragit med bakgrundsinformation till artikeln.