Libanon frisläpper fyra generaler efter tre år i fängelse
Den förre libanesiske säkerhetschefen Mustafa Hamdan (ö. v), Jamil al-Sayyed (ö. h), Ali Hajj (n. h) och Raymond Azar, som varit fängslade sedan augusti 2005 i samband med bomben som dödade förre libanesiske premiärministern Rafiq Hariri och 22 andra. (Foto: Joseph Barrak/AFP/Getty Images)


Domare Daniel Fransen i Belgien, som leder den internationella tribunalen för mordet på förre libanesiske premiärministern Rafiq Hariri, beordrade lokala myndigheter att frisläppa fyra generaler som sedan 2005 hållits i fängelse utan något åtal. De fyra har kvarhållits misstänkta för inblandning i mordet. 

Detta är Fransens första beslut sedan den speciella tribunalen för Libanon i Haag började den 1 mars. Det meddelade under en domstolsförhandling i en TV-sändning den 27 april. Domaren meddelade att man inte funnit några bevis för att kunna döma de fyra generalerna; de ska därför frisläppas omedelbart och villkorslöst från fängelse, då ”ingen misstänkt borde vara i fängelseförvar i mer än 90 dagar, såvida de inte hotar undersökningens framsteg”. 

Så fort som beslutet meddelats, fullföljde libanesiske inrikesministern Ziad Baroud alla nödvändiga procedurer för att på samma dag säkra frisläppandet av de fyra generalerna. De frisläpptes omedelbart, utan några byråkratiska procedurer, från fängelset i Roumieh, där de suttit de senaste tre åren och sju månaderna. 

Deras familjer och anhängare sköt upp fyrverkerier, delade ut godis och blommor och viftade med den libanesiska flaggan på gatorna vid generalernas hus. 

Frisläppandet betraktas som en seger för de pro-syriska politiska partierna i Libanon, då generalerna arbetade för den syriska regimen som varade i 29 år och slutade med Hariris mord. 

Stödjande journalister och parlamentsledamöter samlades utanför fängelset och vid generalernas hus. De betonade betydelsen av beslutet som ledde till generalernas frisläppande och uttryckte sorg att det rättsliga systemet i Libanon varit oförmögen att erbjuda sann rättvisa till sitt folk, och istället varit tvungna att använda sig av internationella domstolar. 

Den anti-syriska partichefen, Saad Hariri, son till den mördade premiärministern, sade under en presskonferens efter frisläppande att detta är bevis på att internationella tribunalen är balanserad och trovärdig, olikt vad de pro-syriska partier tidigare påstått. 

I ett telefonsamtal med NewTV, sade parlamentsledamoten Ammar Houry, medlem i Hariris Framtida parti, att trots att de fyra generalerna frisläppts, är de fortfarande politiskt anklagade för att ha banat vägen för mördarna, då de var ansvariga för säkerheten under den tiden. 

Händelsens utfall har fått stort inflytande och kan påverka Libanon när landet går till parlamentsval i juni. Medan anti-syriska eller pro-västpartier kämpar för att behålla makten i parlamentet, kan generalernas frisläppande påverka deras trovärdighet bland sina väljare. 

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/16167/