Ledaren för kinesisk företagsdelegation anklagas för tortyr
Polisen satte handbojor på en tjänsteman från den kinesiska ambassaden i Prag efter det att han attackerade demonstrerande Falun Gong-utövare den 28 augusti 2014. (Foto: Sun Hao / Epoch Times)


Ankomsten av en kinesisk delegation till ett stort Business Forum med deltagare från Kina och ledare från central- och östeuropeiska nationer kom att präglas av gripandet av en kinesisk ambassadanställd för våld mot demonstranter.

Den 28 augusti kom Zhang Gaoli, förste vice premiärminister i Folkrepubliken Kina och en av de sju medlemmarna av politbyråns stående kommitté, till Prag. Han ledde en delegation på 500 kinesiska tjänstemän och affärsmän från China Investment Forum.

Zhang möttes av människorättsaktivister som ville avslöja hans inblandning i förföljelsen av den andliga metoden Falun Gong i Kina.

Den kinesiska delegationen hade knappt gjort sig hemmastadd förrän det utbröt en debatt i Tjeckien om huruvida den tjeckiska regeringen ska ta emot individer, såsom den kinesiska delegationens ledare.

Kinesiska tjänstemän på hög nivå som deltar i förföljelsen av Falun Gong har ofta blivit stämda när de rest utanför Kina. Den tjeckiska Falun Gong-föreningen beslutade före Zhangs besök att inte dra honom inför domstol utan istället ägna energin åt publicitet.

Zhang Gaoli avslöjades

– Vi beslutade till sist att inte gå vidare med anklagelserna för vi trodde inte det skulle ge tillräckligt med effekt. Vi tänker dock se till och sprida handlingar som exponerar hans verksamhet ordentligt, sade Milan Kajinek från Falun Dafa-föreningen innan aktiviteten.

Den 25 augusti meddelande World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong att de undersökt Zhang Gaoli och gav en kort sammanfattning av hans påstådda brott:

"Zhang Gaoli har genomfört förföljelsen i Guangdongprovinsen, Shenzhen, Shandong-provinsen, och Tianjin, vilket orsakat att tiotusentals Falun Gong-utövare i dessa områden har blivit olagligt kidnappade, fängslade och dömda. Ett stort antal Falun Gong-utövare har torterats, vilket har resulterat i skador, invaliditet och död. Zhang är misstänkt för att ha begått brottet folkmord, tortyr och brott mot mänskligheten."

Fortfarande lever i tjeckernas minne lidandet under kommunistpartiets totalitära styre, och anklagelserna mot det Kinesiska kommunistpartiets tjänsteman fick en mottaglig publik. Flera stora tjeckiska medier tog upp informationen som spreds av Falun Gong-föreningen och rapporterade om anklagelserna mot Zhang.

Föreningen skickade också mejl till deltagarna i Investment Forum, och nyheten spreds snabbt bland deltagarna. 


Den största tjeckiska tidningen DNES rapporterade om Zhang Gaolis inblandning i förföljelsen av Falun gong-utövare i Kina. Rubriken lyder ungefär: Forumets viktigaste gäst bär ansvar för tortyr. (Foto: Ondrej Horecky / Epoch Times)

Den största tjeckiska tidningen DNES rapporterade om Zhang Gaolis inblandning i förföljelsen av Falun gong-utövare i Kina. Rubriken lyder ungefär: Forumets viktigaste gäst bär ansvar för tortyr. (Foto: Ondrej Horecky / Epoch Times)

"Blod på sina händer"

En affärsman skrev till Falun Gong-föreningen: Tack för er rapport. Jag lämnade eventet en halvtimma efter att det hade börjat, efter att ha läst på nätet vilket slödder som deltog.”

En annan av de närvarande affärsmännen vid forumet sade till demonstranterna utanför möteslokalen att informationen om Zhang Gaoli helt hade ändrat synen på mötets topptjänstemän.

Roman Joch, tidigare rådgivare till premiärministern och chefen för Civic Institute, sade i ett mejl till Epoch Times:

– Vice premiärminister Zhang Gaoli är … mannen med blod på sina händer, blod från hundratals om inte tusentals oskyldiga, vilka inte begått något brott utan fredligt bekände sin tro.

– Han är ett uttryck för en grå byråkrattjänsteman som “bara lyder order” – precis som Eichman för 70 år sedan, skrev Joch i sitt mejl.

Demonstranterna attackerades

Den 28 augusti, på den första konferensdagen, demonstrerade personer mot Kinas människorättssituation och en annan grupp kineser hade samlats för att välkomna den kinesiska delegationen.

De samlades utanför Prag-slottet där konferensen hölls. Demonstranterna hade ett antal banderoller och välkomstgruppen var försedda med överdimensionerade kinesiska flaggor.

Välkomstgruppen omringade och knuffade Falun Gong-folket, enligt Minghui.org. Pragpolisen bad välkomstgruppen att stå på gatans ena sida så att Falun Gong-utövarna på andra sidan fick plats. Men en kinesisk ambassadtjänsteman med id-kort runt halsen, gjorde hårt motstånd mot polisens order.  

För att undvika konflikt med gruppen från ambassaden, flyttades Falun Gong-utövarna bort ett kvarter.

När den kinesiska delegationens bilkortege närmade sig rusade den kinesiske ambassadtjänstmannen och två ur välkomstgruppen bort till Falun Gong-demonstranterna, ryckte åt sig deras banderoller och gick till våldsamt angrepp mot dem, medan de ignorerade polisens varningar.

Mänskliga rättigheter och affärer

Tvådagarsmötet avsågs att ytterligare fördjupa de affärsmässiga och politiska relationerna mellan Kina och Central- och Östeuropa. Stora investeringsprojekt skulle diskuteras.

– Vi vill inte blockera affärer med Kina, men vi vill lyfta fram att investeringar i Kina kan gynna det Kinesiska kommunistpartiet. Det är viktigt att veta att dessa pengar sedan kan användas för att förfölja Falun Gong, sade Veronika Sunova, tjeckiska Falun Gong-föreningen.

Tjeckiens president Milos Zeman och premiärminister Bohuslav Sobotka uppgav tidigare i år att de ville stärka affärsförbindelserna med Kina. Av den anledningen kommer de inte längre att nämna frågan om mänskliga rättigheter i samtal med sina kinesiska motparter, en inställning som mötts av protester från allmänheten och politiker i opposition.

Den tidigare miljöministern Martin Bursik kom på morgonen den 28 augusti med en tibetansk flagga för att visa demonstranterna sitt stöd.

– Jag känner ett akut behov av att uttrycka mitt missnöje med utformningen av China Investment Forum. Att säga att detta är höjdpunkten i förhållandet mellan Tjeckien och Kina är enligt min mening en skandal, sade Bursik med orden riktade till den tjeckiska premiärministern.

Ursprungliga artikeln på tjeckiska.

Artikeln på engelska