Låtsaspengar pekas ut som orsak till nyårstragedin i Shanghai
Räddningsarbetare hjälper offren som trampats ner under nyårsfirandet i Shanghai den 1 januari 2015. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Låtsaspengar var det som utlöste den rusning som dödade minst 36 personer och skadade dussintals i Shanghai på nyårsafton, enligt flera källor. Det finns dock även uppgifter som motsäger den här versionen.

Det är statliga medier och en del vittnen som säger att trängseln på Chen Yi-torget uppstod när folk började rusa för att plocka upp kuponger som såg ut som pengar.

Wu Tao, en av de femtiotalet personer som togs till sjukhus för behandling, sade att de falska pengarna kastades från en bar ovanför gatan, som en del av firandet.

Men Shanghaipolisen tillbakavisade detta på sin blogg och sade att övervakningskameror visade hur sedlar hade kastats från en bar i en byggnad, och att ett litet antal personer plockade upp dem, men att detta inte orsakade den dödliga trängseln.

”Incidenten inträffade efter rusningen”, sade polisen i ett kort uttalande, enligt Reuters.

Försökte komma upp på plattform

Wei, ett annat vittne, sade att folk hade försökt komma upp på en upphöjd plattform med utsikt över floden.

Enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua trampades folk ner efter att ha fallit på trappstegen upp till plattformen.

”Vi hamnade mitt i alltsammans och såg några flickor som föll ner, skrikande. Sen började folk falla, rad efter rad”, sade ett vittne med förnamnet Yin, som var där med sin 12-årige son.

Hon lyckades få sin son i säkerhet, men då hade han skoavtryck på kläderna, blåmärken i pannan, djupa märken på halsen och blödde från mun och näsa, berättade hon. Xia Shujie, vice vd för Shanghais första folksjukhus, sade att några av offren hade kvävts till döds.

Otäcka bilder

Otäcka bilder cirkulerade på nätet efter att nyheten kom ut, av döda och skadade människor på marken, och många poliser som försökte ta kontroll över situationen.

Som vanligt i det kinesiska medielandskapet har det varit snålt med detaljer kring vad som hände. Utländsk media tilläts inte delta i polisens presskonferens. Kommunistpartiets ledare Xi Jinping har beordrat lokalregeringar över hela landet att se till att liknande katastrofer inte ska kunna hända igen.