Låst läge om pengar till Irakkriget
President George W. Bush talar om nödvändigheten att få anslag till trupperna i Irak och Afganistan. (Foto: AFP/Mandel Ngan)


President Bush och demokraterna är på fortsatt kollisionskurs om mer pengar till kriget i Irak. Bush vägrar godta kongressmajoritetens villkor att pengarna ska kopplas till en tidsplan för att ta hem soldaterna.

President George W Bush bjöd in kongressledare från både republikaner och demokrater till ett möte på tisdag, men Vita huset gjorde samtidigt klart att Bush inte tänker förhandla om en tidsplan för när USA:s soldater ska lämna Irak.

Svaret från demokraterna, som efter valet i höstas har majoritet i kongressens båda kammare, var nej tack.

Inga villkor

Senatsledaren Harry Reid och representanthusets talman Nancy Pelosi sade i ett gemensamt uttalande att de är beredda att träffa presidenten när som helst. Men att en så viktig fråga som Irak måste bli föremål för seriösa förhandlingar utan förhandsvillkor.

”Med hotet att med sitt veto stoppa en sådan plan för förändring i Irak, så struntar president Bush i det tydliga budskapet från det amerikanska folket”, hette det i uttalandet.

Bush har bett kongressen om ytterligare 100 miljarder dollar för att bekosta de amerikanska krigsinsatserna i Irak och Afghanistan. Både representanthuset och senaten har sagt ja, men har kopplat beslutet till någon form av tidsplan för avslutning av kriget i Irak för USA:s del. Senaten har krävt att USA ska börja ta hem sina soldater inom 120 dagar med mål att alla ska vara hemma den 31 mars nästa år. Representanthuset kräver att alla stridande enheter ska ha lämnat Irak senast den 1 september nästa år.

Veto hotar

Bush har hårdnackat vägrat att godkänna någon form av tidsplan. Om besluten skickas till honom för undertecknande kommer han att utnyttja sitt veto, har han gjort klart. Han varnade på tisdagen för att om kongressen fortsätter att blockera pengarna, så kommer det att drabba de amerikanska krigsinsatserna i form av sämre utbildning, sämre underhåll av utrustning och att soldater kan tvingas stanna längre än beräknat i väntan på avlösning.

-Vi kan diskutera ett lagförslag som är ett rent förslag, utan någon konstlad tidsgräns för tillbakadragande, och utan att sätta handbojor på våra generaler på plats, sade presidenten i ett tal till krigsveteraner.