Läskedryck – sött och hälsofarligt
LÄSKEDRYCKER: Oberoende undersökningar visar att hög konsumtion av läsk ökar risken för diabetes. (Foto: Paul J.Richards/AFP/Getty Images)


Man brukar ofta hävda att socker inte är bra för hälsan och att man bör undvika det. Och det stämmer då sockerkonsumtion är förenat med en ökad risk för olika sjukdomar, framför allt sjuklig fetma.

Några undersökningar där man analyserat hälsoeffekten av socker har fokuserat på läskedrycker med socker i. Denna typ av dryck är riskabel då den innehåller mycket socker (nio teskedar socker i en 33 centiliters burk är normalt), och att detta överflöd av socker kan konsumeras så fort. När man snabbt får in lättillgängligt socker i systemet kan det framkalla biokemiska förändringar (framför allt utsöndring av insulin) som kan leda till viktökning. De högre nivåerna av insulin som kommer efter att man druckit en sockrad dryck kan dessutom, i det långa loppet, öka risken för andra fysiska besvär inklusive diabetes typ 2.

I februariupplagan av American Journal of Public Health undersökte forskare från USA relationen mellan konsumtion av sockrade läskedrycker och hälsa [1].

Studien lägger fram bevis där man fastställde länken mellan konsumtion av läskedryck och diabetes typ 2 i en grupp av fler än 91 000 kvinnor som följdes under en åttaårsperiod [2]. Studien visade att kvinnor som konsumerar en eller flera burkar läsk per dag, jämfört med dem som dricker mindre än en burk läsk per månad, hade dubbelt så stor risk att utveckla diabetes typ 2.

Författarna i American Journal of Public Health gick vidare och tittade på relationen mellan konsumtion av läskedrycker och en rad olika närings- och hälsofaktorer inklusive kaloriintag och kroppsvikt. I dessa analyser separerades resultaten från undersökningar bekostade av livsmedelsindustrierna och från oberoende undersökningar.

Resultaten visade att undersökningar bekostade av industrier rapporterade mycket mindre ofördelaktiga effekter på näring och hälsa jämfört med oberoende undersökningar. Till exempel fann oberoende undersökningar vad som verkade vara en viktig länk mellan konsumtion av sockrade läskedrycker och kroppsvikt, medan undersökningar bekostade av industrin inte gjorde det.

Denna upptäckt överensstämmer med den senaste forskningen och man såg att undersökningar som bekostats av läsk-, mjölk- och fruktjuiceindustrin rapporterade betydligt gynnsammare resultat än oberoende undersökningar [3].

En av författarna till American Journal of Public Health-studien, Dr. Kelly Brownell, chef för Rudd Centre for Food Policy and Obesity vid Yaleuniversitetet, har citerats av Reuter när han sade: “Den stora frågan här, framför allt inom detta område men även inom vetenskap i allmänhet, är hur man får en förvrängd bild av verkligheten om undersökningar bekostade av industrin tas med i den sammantagna bedömningen – och det gör de vanligtvis – framför allt när industrin använder dessa undersökningar i annonser, lobbying och när man pratar med pressen.” Dr. Brownells studier visar tydligt på behovet av att behandla inte bara sockrade läskedrycker, utan också undersökningar bekostade av de som tillverkar dem med extrem vaksamhet.

Källor:

1. Vartanian LR, et al. Effects of Soft drink Consumption on Nutrition and Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. American Journal of Public Health 2007 Feb 28; [Epub ahead of print]

2. Schulze MB, et al. Sugar-sweetened beverages, weight gain, and incidence of type 2 diabetes in young and middle-aged women. JAMA (Journal of the American Medical Association). 2004; 292(8): 927-34.

3. Lesser LI, et al. Relationship between Funding Source and Conclusion among Nutrition-Related Scientific Articles. PLoS Medicine 4(1): e5 doi: 10.1371/journal.pmed.0040005

John Briffa är läkare i London. Han är också författare och hälsoskribent med intresse i näringslära och naturmedicin. Läs mer på hans webbsida.