Lasagne och försvunna hästar kan ha ett samband
Hästarna på bilden har inget direkt samband med artikeln. (Foto: Epoch Times Sverige)


Under de senaste dagarna har det fokuserat mycket i nyheterna om köttfusket i den europeiska livsmedelsindustrin. Findus har tidigare i veckan dragit tillbaka nötköttlasagne från butiker i Frankrike och Storbritannien då tester visat att köttet kommer från häst. 16 länder uppges ha drabbats av skandalen.

Comigel, leverantören till ICA, har bekräftat att deras lasagne Ica Basic innehåller hästkött, skriver Svenska Dagbladet. Nu har även Coop bekräftat att hästkött finns i deras lasagne.

– Det är allt från spår av hästkött till att merparten av det som var i hästkött, sade Johanna Stiernstedt, ICA:s kvalitetschef.

EU:s hälsokommissionär, Tonio Borg, ska ha haft en extrainsatt möte med ministrar från Frankrike, Sverige, Storbritannien, Rumänien och Polen, de länder som berörts av hästköttskandalen. Under mötet avsåg kommissionen att titta på om möjligheterna att också utvidga kravet på ursprungsmärkning till bearbetad mat som exempelvis färdigrätter.

– Det är uppenbart att någon på ett bedrägligt sätt eller av oaktsamhet har märkt om produkter på ett vilseledande sätt, sade Borg enligt AFP.

Enligt Svenska Dagbladet försvinner årligen 9 000 hästar i Sverige som egentligen skulle ha beräknats ha dött i slakterier. Skånes länsstyrelse vill nu undersöka hur hästarna försvinner. Hästar från USA som därefter slaktas i Kanada och Mexiko hamnar till slut i matfabriker i Europa. Det är möjligt att svenska hästar också hamnar där. I Storbritannien beräknar man att tiotusentals hästar årligen försvinner spårlöst.