Långa fängelsestraff för Jiang Zemin-lojala partitjänstemän
Jiang Jiemin, en av de två tidigare mäktiga partitjänstemän som dömts till långa fängelsestraff, enligt vad statliga kinesiska medier rapporterade den 12 oktober. (Mike Clarke/AFP/Getty Images)


Två högt uppsatta kinesiska partitjänstemän har dömts till långa fängelsestraff och en tredje har placerats under utredning, allt inom loppet av fem dagar. De tre har det gemensamt att de alla är allierade med förre regimledaren Jiang Zemin, vars partifraktion systematiskt rensas ut i den nuvarande partiledningens pågående kampanj mot ”korruption”.

Den 12 oktober meddelade kinesiska statliga medier att Li Chuncheng och Jiang Jiemin har dömts till 13 respektive 16 års fängelse för korruption. Om den tredje, Su Shulin, har hittills bara meddelats att han utreds av partiets disciplinorgan, men det leder så gott som alltid till utrensning och fängelsestraff.

Li Chuncheng var tidigare näst högst inom partiet i Sichuanprovinsen. Jiang Jiemin har lett den byrå som kontrollerar statliga företag, och även Kinas största olje- och gasbolag, National Petroleum Corporation. Su Shulin har också en bakgrund inom oljeindustrin, närmare bestämt raffinaderijätten Sinopec, men han har även varit guvernör i Fujianprovinsen.

De här tre är typiska exempel på tjänstemän som nu rensas ut ur statsapparaten i Xi Jinpings antikorruptionskampanj, som inleddes 2012: de har samtliga fått sina maktpositioner av förre regimledaren Jiang Zemin, som säkrade sig ett fortsatt inflytande genom att sätta sina trogna allierade på alla viktiga maktpositioner efter att han avgick.

Jiang Jiemin (ej släkt med Jiang Zemin) var, tillsammans med den redan utrensade och fängslade Zhou Yongkang, en av de mäktigaste inom Kinas oljeindustri, som varit ett starkt fäste för Jiang Zemin-lojalisterna. Han ska också ha hjälpt Zhou Yongkang med pengar via schweiziska bankkonton, enligt Hongkongbaserade Apple Daily. Även Su Shulin var en mäktig figur inom oljebranschen, och spåddes en lysande framtid.